Je libo mentolové bonbony? Známe tajemství jejich chladivého účinku

14. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Kdo by neznal ten osvěžující pocit v ústech po čištění zubů, dobře známou chuť větrových bonbónů a žvýkaček? Chladí, ačkoli ve skutečnosti nejsou studené. Čím to je, že mají mentolové bonbóny chladivý účinek?

Odpověď je možná trochu překvapivá. Mentol, průhledná krystalická látka, která je součástí silice máty peprné, totiž dokáže pořádně ošálit naše smysly. Tato látka totiž chemicky působí na teplotní receptory TRPM8, které se nachází v nervových buňkách na kůži a sliznicích.

Čtěte také

Tyto receptory se za normálních okolností aktivují v reakci na chladné prostředí (přibližně pod 26 °C), k jejich aktivaci však může dojít i chemickým působením již zmíněného mentolu nebo jiných chemických látek jako je například eukalyptol z eukalyptů či synteticky vyráběný icilin.

Protein TRPM8 však není jediným teplotním receptorem v našem těle, který se nechává ošálit. Podobné matení smyslů způsobuje i látka kapsaicin, která je zodpovědná za pálivou chuť chilli papriček. Kapsaicin totiž chemicky působí na receptor TRPV1, který se za normálních okolností aktivuje při teplotách nad 43 °C, a způsobuje tak pocity horka a dobře známého pálení.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio