Jaroslav Jeroným Neduha a jeho meditace

7. prosinec 2008
Doteky víry

Jaroslav Jeroným Neduha je známý spíš z kruhů alternativní rockové muziky. Založil například kdysi slavnou kapelu Extempore a dodnes s ní vystupuje. V 90. letech po návratu z emigrace vydal však křehké písničkové album Rotunda. Písničky, které zněly v letech 1968 až 1983 ve starokatolické Rotundě sv. Kříže v Praze v ulici Karolíny Světlé. To byl tenkrát ostrůvek náboženské svobody uprostřed Prahy v dobách tuhé normalizace.

Já sám jsem se sice na žádné z těch zpívání v rotundě nedostal, ale věděl jsem o nich a chodil jsem kolem Rotundy s posvátnou úctou, až do 25. července 1983, kdy Rotundu obklíčilo komando těžkooděnců v bílých helmách. Ten den Neduha vycestoval z Československa, aby se vyhnul kriminálu, kterým mu StB vyhrožovala.

Neduha: "Rotunda Svatého Kříže byla obklíčena bílohelmáky a jak tam bylo hodně lidí, vevnitř bylo namačkáno, tak jsme měli velký strach, aby nedošlo k nějaké panice, protože tam byli starší lidé, děti, ženský, že jo. Naštěstí všichni zachovali chladnou hlavu a jak vycházeli, tak byli filmováni, fotografováni, natáčeni, tenkrát už mělo StB videokamery. Byli ocejchováni. Dostali se zkrátka do ohniska zájmu StB."

Rotunda sv. Kříže v Praze

Vepřek: Jak vlastně vzniklo to hraní v Rotundě?

Neduha: "No, vzniklo to tak, že jsem potkal starokatolického kněze doktora Pulce a ačkoliv názory na něj, jaký byl, se nyní liší, tak nám pomohl velice. Slyšel nás na Karlově mostě, kde jsme hráli s Dušanem Hejbalem a pozval nás, jestli bychom mu nezahráli v kostele u Sv. Kříže. A ta moje spolupráce s ním pokračovala vlastně až do jeho smrti a i když třeba zde jsou domněnky o různých spolupracech s různými nekalými institucemi. Tak na druhou stranu se mu pod svícnem podařilo udělat mnoho hezkých kulturních a náboženských programů a pomohl mnoha lidem."

Vepřek: A vy jste tam hráli v rámci bohoslužeb nebo to byly nějaké extra koncerty?

Neduha: "To byly hudební nešpory, což je něco mezi odpolední a večerní bohoslužbou o té šesté hodině zhruba tak v podvečer."

Vepřek : Vlastně v této poloze tě mnozí neznají. Spíš tě znají z Extempore. A tady najednou vystupuješ jako takový bohabojný písničkář. Jak se to spolu snoubí?

Neduha: "Bohabojný, no. Pokora by měla být každému dána.To je krásná vlastnost, mám jí málo, přiznávám. Měl bych se zastavit a zamyslet a takhle já bych řekl, že ve mně je víra, ale už se vzdaluju od těch konkrétních církví a doufám, že přes veškeré věci, které různé církve páchají, tak že si tu víru uchovám. Ale jak říkám, nemusím už být nikde v žádné církvi, stačí mi ta modlitba, jak byla asi chápána křesťansky prvotně, je to i letmá modlitba, soustředění se, zamyšlení, meditace."

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.