Jan Klesla: Víc než volební pat v USA znervózňuje ekonomiku chaos v Bílém domě

7. listopad 2018

Ekonomika byla vždy jedním z nejsilnějších témat Donalda Trumpa. Sliboval návrat pracovních míst ze zahraničí a hlasitě se chlubí dobrým výkonem amerického hospodářství.

Čtvrt milionu nových míst, které v USA vznikly jen v říjnu a rekordně nízká nezaměstnanost tak mohou být jedním z vysvětlení, proč proti očekávání nebyli prezidentovi republikáni drtivě poraženi. Volební pat, kdy si udrželi většinu v americkém Senátu, dolní komoru ale obsadili Demokraté, má pro samotné firmy a byznys nejednoznačné dopady.

Jan Macháček: Trump kombinuje tvrdou rétoriku a pragmatické ústupky

Donald Trump

Jak dopadnou právě probíhající americké volby do Kongresu a části Senátu zatím nevíme, ale kdo si myslí, že se v americké politice – především v té zahraniční - po volbách najednou něco zásadního změní, je asi spíše na omylu.

Na jedné straně Trump skutečně pomohl nakopnout americkou ekonomiku masivními daňovými úlevami. Právě jejich pokračování ale pravděpodobně opoziční demokraté zablokují. Proto také dolar na trzích nakonec oslabil. Když se uprostřed volební noci na chvíli zdálo, že by mohli republikáni udržet i Sněmovnu reprezentantů, naopak posiloval.

Na druhé straně ale firmy, které jsou závislé na dovozu pracovní síly, mají naději, že Trumpovi tak snadno neprojdou další protiimigrační opatření. Radost mají především IT obři ze Silicon Valley, kteří na kvalifikovaných programátorech z celého světa přímo existenčně závisí.

Trumpova kampaň právě začala

Především exportéři, ale vlastně celá ekonomika se pak obává, jak se vyvine obchodní válka s Čínou. Napovědět může schůzka skupiny G20 v Buenos Aires koncem tohoto měsíce.

Jan Fingerland: Jak je důležité míti guvernéry

V New Yorku obhájil mandát Andrew Cuomo

Američané pilně debatují o tom, jestli je možné výsledky kongresových voleb označit za republikánské vítězství nebo prohru. Totéž, i když trochu jinak, platí o volbách guvernérů.

Pokud se ale něčeho skutečně obávají všichni bez výjímky, je to Trumpova nepředvídatelnost. Pro byznys obecně je nejistota velký problém a po jeho příchodu do Bílého domu zachvátil americkou administrativu doslova chaos.

„Bojíme se, co by se stalo, kdyby přišla další krize,“ řekl mi nedávno jeden dlouholetý pozorovatel dění ve Washingtonu. A jak dodal, problém není politické zaměření, ale akceschopnost úřadů, které houfně opouštějí dlouholetí úředníci. Právě to bude jedna z nejsilnějších zbraní demokratů v prezidentských volbách v roce 2020.

Je ale otázka, jestli v nich tentokrát skutečně dokáží oslovit byznysmeny, což se naposledy podařilo Billu Clintonovi. Proto se také jako možní kandidáti skloňují jména jako miliardář Michael Bloomberg. V každém případě Trumpova kampaň za znovuzvolení právě začala.

autor: Jan Klesla
Spustit audio