Jan Fingerland: Jak Američanky chytly Trumpa za kalhoty

7. listopad 2018

Ještě nikdy nebylo v americké politice tolik žen jako právě v této chvíli. Jak se to stalo?

Už teď je zřejmé, že právě skončené americké volby budou rekordní v mnoha ohledech, včetně značného nárůstu počtu členek Kongresu. Bude jich nejméně 117, o deset více než dosud, čímž jejich podíl vzroste na 22 procent.

Tento trend je nepochybně součástí jiného, mnohem širšího fenoménu. Tak, jak se rychle mění americká společnost, mění se i její volební chování. Padla řada bariér, respektive skleněných stropů pro nejrůznější skupiny. Mezi zvolenými ženami jsou i první muslimky, první zástupkyně Indiánů a podobně.

Většina menšin

Tomuto trendu se otevřeli i republikáni, kteří jsou v některých ohledech dokonce napřed před jinak progresivnějšími demokraty. Spekuluje se o tom, že jejich příštím prezidentským kandidátem by mohla být Nikky Haleyová, v minulých prezidentských volbách se o republikánskou nominaci ucházelo několik Hispánců a Afroameričanů.

Tento trend se ovšem netýká zmíněné ženské vlny v Kongresu. Naprosto jednoznačná většina nových členek obou komor kandidovala za demokraty, oproti minulému Kongresu se dokonce počet republikánek mírně zmenšil. Zatím není jasné, zda jde v přístupu obou stran o jednorázový výkyv nebo setrvalý stav.

Jisté je, že mezi skalními voliči obou stran je však velký rozdíl v názorech – například osm z deseti z těch, kdo říkají, že sexuální obtěžování je vážný problém, volí demokraty. Naopak osm z deseti z těch, kdo to za vážný problém nepovažují, hlasuje pro republikány.

Řada nových političek, zejména demokratek, ovšem dává jiné vysvětlení - otevřeně mluví o tom, že hlavní motivací pro ně byly minulé prezidentské volby. Jednak je inspiroval relativní úspěch Hillary Clintonové, která vlastně dostala více hlasů než Donald Trump, ale prohrála v přepočtu na volitelské hlasy.

Ještě mnohem více je ale podnítilo vítězství Donalda Trumpa a jeho výroky o tom, za co všechno může chlapák jako on chytat ženy – teď ho na stejném místě budou chytat ony, přinejmenším při jednání o federálním rozpočtu.

Nadějné vyhlídky

Volební trendy v oblasti nástupu žen do kongresové politiky jsou ovšem složitější. Obecně se dá říci, že ženy volí mnohem častěji demokraty než muži, přičemž rozdíl mezi oběma pohlavími se oproti několika předchozím volbám pomalu, ale setrvale zvětšuje – skoro jako kdyby demokraté byla strana hlavně ženská a naopak.

Týká se to ovšem mnohem více žen z řad etnických menšin, bělošky neopouštěly republikány zdaleka tolik jako ostatní. Pokud bychom hledali nejčistšího představitele republikánského voliče, byl by to muž, běloch, bez vysokoškolského vzdělání. Nejtypičtějším voličem demokratů by byla žena, nebílá, s univerzitním titulem.

Jan Fingerland

Vzhledem k tomu, že narůstá podíl nebílých Američanů, i Američanů s vyšším vzděláním, mohou se demokraté těšit na příliv nových voličů a voliček. Celkově se ale dá říci, že při tomto trendu bude brzy všem jedno, jestli jejich zástupce v Kongresu, nebo dokonce v Bílém domě, nosí kalhoty nebo sukni.

A na závěr zajímavost. První členkou Kongresu se stala Jeannette Rankinová, a to za republikány. Teprve poté se pánové v Kongresu sešli a odhlasovali všeobecné volební právo žen. Za pár měsíců to bude přesně sto let.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.