Jan Jůn: Většina konzervativců je pro Johnsona, ale rozhodnuto ještě není

9. červenec 2019

Zdálo by se, že výsledky průzkumů voličských preferencí britských konzervativců jsou jednoznačné a ministr zahraničí Jeremy Hunt by měl hodit flintu do žita. Průzkumy totiž stále naznačují, že se mu nedaří snížit náskok předchůdce a bývalého londýnského primátora Borise Johnsona ve vnitrostranickém boji o křeslo vůdce strany a premiéra.

Johnsona – údajně kvůli jeho charismatu a optimismu, že se vše ohledně brexitu „nějak podaří zvládnout“– hodlají volit až tři čtvrtiny členů strany, zatímco střízlivě realistického Hunta jen pouhá čtvrtina.

Johnson je jasný favorit, konzervativcům se líbí jeho bonvivánství i postoj k brexitu, říká analytik

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson

Do finále hlasování o novém předsedovi britských konzervativců postoupili bývalý ministr zahraničí Boris Johnson a jeho nástupce Jeremy Hunt. Vítěz, o kterém rozhodnou členové Konzervativní strany, se automaticky stane i premiérem Velké Británie a nahradí tak odstupující Theresu Mayovou.

Přitom oba tvrdí, že je nutná dohoda s Evropskou unií, ale že jsou připraveni i na odchod bez dohody a vypadá to, že se před voliči předhánějí v tvrzeních, že je nutné být tvrdý v nových vyjednáváních, která ovšem Unie stále odmítá.

Boris Johnson se přes pozornost médií zatím v kampani nedopustil žádných neobhajitelných výroků či plácnutí.

Klidnou argumentaci Jeremyho Hunta – včetně tvrzení, že pokud by se ke konci října rýsovala možnost nové dohody s unií, neváhal by odchod o něco odložit – si ovšem mnozí konzervativní voliči prý vysvětlují jako nedostatek tvrdosti a rozhodnosti.

Vypadá to ovšem tak při srovnání s Johnsonovým tvrzením, že on zemi z Unie odvede do 31. října, za každou cenu – i bez dohody – ve stylu „zvítězit, nebo zemřít“. Bývalý vůdce strany a ministr zahraničí lord Hague však okomentoval Johnsonovo tvrzení o odchodu za každou cenu tak, že by se mu mohlo ono „vítězství“ podařit, ale pak by následovalo to umírání.

Rozhodne debata?

Důležitý je v této souvislosti také argument vicepremiéra vlády Theresy Mayové – které zbývají už jen dva týdny vládnutí – Davida Liddingtona, že brexit bez dohody by umožnil separaci Skotska a sjednocení irského ostrova.

Karel Hvížďala: Politický kabaret v Evropě, USA a v Česku 2019

Boris Johnson se zaseknul při spouštění ve Victoria Parku

Politická krajina naší civilizace se v posledních letech zásadně změnila, protože se vytrácejí hranice mezi kabaretem a politikou, a to nejen tím, že se někteří politici chovají jako klauni, ale i proto, že klauni se stávají politiky.

Nejnověji ovšem prozradil exkandidát Sam Gyimah, že zhruba třicítka poslanců se chystá zabránit odchodu z Unie bez dohody a rozpuštění parlamentu – které Johnson odmítl vyloučit – návrhem na rezoluci vyžadující prohlášení vlády ve sněmovně o obnovení severoirské samosprávy během října, takže sněmovna by musela zasedat.

Členem skupiny prý je i ministr financí Hammond, který opět zdůraznil, že brexitáři stále požadovaný odchod bez dohody by Brity stál 90 miliard liber a nezbylo by tak vůbec nic na kompenzaci zvýšených cel a tarifů. Jak úspěšná skupina bude, to se uvidí v nejbližších dnech.

Jan Jůn

Co se pak týče debatního souboje obou kandidátů, ten je plánován na úterní večer, i když někteří konzervativci mohli už zaslané volební lístky označit a poslat zpět, ale Johnson dřívější datum debaty odmítal. Řekněme, že asi věděl proč.

Hunt má ovšem ještě šanci tuto jedinou přímou debatu vyhrát a pak by jeho šance stouply. Zejména pokud Johnson navíc plácne nějakou hloupost.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio