Jaké spropitné se dává v restauraci?
Podle nepsaných pravidel by to mělo být 10 procent z utracené sumy. V praxi to ale funguje jinak.
Podle průzkumu z loňského roku téměř 80 procent zákazníků zaokrouhlí útratu nahoru a na procenta nehledí. Pokud jsou lidé s jídlem, pitím i obsluhou spokojení, ochotně dají navíc i vyšší částku. Aspoň někdy dávají spropitné v restauraci skoro všichni dotázaní.
Když se podíváme za hranice České republiky, v mnoha zemích je to jinak. Například ve Spojených státech očekává číšník nebo servírka dokonce dvacetiprocentní dýško, protože tvoří významnou součást jejich platu.
V Japonsku byste naopak jakoukoliv částkou navíc obsluhu urazili. A třeba ve Finsku nebo Dánsku je spropitné už zahrnuto v ceně na celkovém účtu.
Peníze navíc jako poděkování za poskytnuté služby se netýkají jenom pohostinství. Dýško tak může dostat i dobrá kadeřnice, šikovný řemeslník nebo milá pokojská.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Trumpovy deportace: matku poslali do Venezuely, otce do Salvadoru, malá dcera je v USA u čtvrtých pěstounů
-
Dnešní konzervativní levice převzala řadu témat pravice z 90. let. I proto jsem levičák, říká Bobošíková
-
O tendru na Dukovany může ještě rozhodovat soud. Společnost EDF zvažuje žalobu
-
Obrovské překvapení, říká expert Procházka o titulu Brna. Brankáře Postavu by poslal na mistrovství světa