Jaké důchody mají komunističtí funkcionáři? „Odpověď mě šokovala,“ říká poslanec Žáček (ODS)

27. únor 2022

Česko se stále potýká s tíživým dědictvím totality. I když byl už začátkem 90. let komunistický režim odsouzen jako zločinný, tisíce bývalých vysokých funkcionářů a důstojníků StB dodnes pobírají relativně vysoké důchody a výsluhy. Mnoho z bývalých disidentů má renty naopak minimální – protože byli ve vězení nebo v emigraci. 

Poslanec za ODS Pavel Žáček kvůli tomu loni interpeloval ministerstvo práce a sociálních věcí. V odpovědi se dozvěděl, že se nedá dohledat, jak vysoké důchody doopravdy vysocí komunističtí funkcionáři dnes mají.

Čtěte také

„To mě naprosto šokovalo. Myslel jsem, že se u nás obrací každá koruna – v každém případě víme, podle jakého zákona a podle čeho konkrétní člověk ten důchod dostává,“ říká Žáček.

Na Slovensku nedávno přijali zákon, který se snaží takovou křivdu napravit. Michal Miklovič z Ústavu paměti národa v Bratislavě vysvětluje, jak to funguje:

„Máme právo oslovit ústavy sociálního zabezpečení, které nám dají zpětnou vazbu a potvrdí, že daná osoba ještě žije. To abychom například nepřipravovali podklady k osobám, které už zesnuly a kterých se už dopad toho zákona nebude týkat.“

Poslechněte si celé Zaostřeno věnované těžkému hledání nápravy křivd způsobených desetiletími totalitní vlády. Pořad natočil Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související