Jak žili Maďaři před rokem 1989? Díky gulášovému socialismu mohli podnikat i cestovat

V budapešťském kabaretu tleskali diváci vtipům na adresu nejvyššího komunistického představitele Jánose Kádára. Bylo mu prý milejší, že se smějí, než kdyby protestovali. I to patřilo ke gulášovému socialismu v Maďarsku.

Pád komunistického bloku ve východní Evropě odstartoval v Polsku, kde vláda na jaře uznala nezávislé odbory Solidarita a země se připravovala na svobodné volby. Režim se hroutil i v Maďarsku, kde působily oficiální opoziční síly. Tehdy opustil tamní politickou scénu János Kádár, který stál v čele komunistické strany a celé země přes 30 let.

János Kádár pozdravoval Alexandra Dubčeka a premiéra Oldřicha Černíka v polovině roku 1968, kdy s československými představiteli podepisoval dohodu o přátelství mezi oběma socialistickými zeměmi.

Neváhal poslat do Československa maďarské vojáky

János Kádár by v té době u moci už 12 let, od potlačení povstání sovětskými tanky v roce 1956. Nesl podstatnou část viny na následných represích vůči představitelům povstání, včetně justiční vraždy Imreho Nagye. V srpnu 1968 neváhal poslat do Československa maďarské vojáky. Jeho režim dostal označení gulášový socialismus.

„János Kádár se celá 60. léta snažil zavádět ekonomické i politické reformy. Všechno to dělal opatrně, ale nakonec bylo Maďarsko zemí s nejliberálnější vnitřní kulturní politikou ve východní Evropě. Navíc to byl stát se snahou o hospodářské reformy, uvolnění prostoru pro drobné podnikání a Maďaři mohli cestovat,“ shrnuje historik Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny.

Čtěte také

Zemřel v den, kdy Maďarsko rehabilitovalo Imreho Nagye

„Kádár byl hodně tolerantní i v kulturní oblasti. Vypráví se, že v Budapešti byl kabaret, ve kterém známý maďarský komik dělal vtipy na jeho účet. Obecenstvo samozřejmě aplaudovalo,“ popisuje. „A když se na to Kádára ptali, řekl, že je lepší, když se lidé smějí, než kdyby nadávali nebo protestovali,“ dodává.

Liberální podmínky v Maďarsku umožnily na konci 80. let relativně hladký přechod k demokracii. János Kádár už v roce 1988 odstoupil z nejvyšší funkce a začátkem května 1989 ztratil veškerý vliv. „Ústřední výbor vyslechl zprávu o zdravotním stavu Jánose Kádára a rozhodl se uvolnit ho z funkce předsedy strany i člena ústředního výboru strany,“ hlásil Československý rozhlas.

János Kádár zemřel 6. července 1989. Paradoxně ve stejný den, kdy Maďarsko rehabilitovalo Imreho Nagye, kterého nechal Kádár v roce 1958 popravit.

autor: jas
Spustit audio