Jak vybrat správnou židli pro školáka?

Školák by měl doma mít dobré zázemí pro svou výuku. To znamená pracovní stůl a taky židli nebo křeslo. Dnes vám pomůžeme s výběrem sedacího nábytku pro školáka. Jak zvolit správnou židli, poradil Dalibor Jakubec, ředitel společnosti LD seating.

Je jasné, že židle z kuchyně asi nebude tím nejvhodnějším výběrem. Některý rodič má třeba potomků víc, a tak ten mladší prostě podědí nějaký starší kousek po sourozencích. Je to správné?

„Kuchyňská židle skutečně vhodná není. Podporuje statické sezení a taky bývá navržena pro dospělého člověka. Použít židli po starším sourozenci v zásadě problém není, ale na zřeteli bychom měli mít několik věcí.

Hlavně musí být židle technicky v pořádku. Pokud je vyrobena z kvalitního materiálu a svému účelu stále slouží stejně dobře jako na počátku, je vše v pořádku. Po delší době používání už komponenty zpravidla nejsou takové, jaké by být měly.

V čalouněné židli bývá jako výplň polyuretanová pěna, která vydrží zhruba půl roku – záleží na její kvalitě. Od staršího potomka může být prosezená a mladší dítě už může sedět na tvrdé ploše pod touto pěnou. Slouží-li však židle svému účelu stále dobře, v zásadě nemám nic proti.“

Když už jdeme koupit novou židli nebo křeslo, podle čeho bychom měli vybírat?

„První kritérium je účel židle – pro jaké použití, na jak dlouhou dobu sezení a kde ji chceme mít. Předpokládám, že do dětského pokoje, kde dítě bude trávit dvě až tři hodiny psaním úkolů. Záleží na tom, jestli chceme koupit něco, co nám vydrží dlouhou dobu – třeba i pro další potomky, nebo něco, co budeme používat jen po krátký omezený čas.

Židle pro věkové rozmezí 6 až 12 let nemusí mít spoustu hejblátek a nastavení. Určitě by se však měla dát nastavit správná výška i hloubka sezení. Je to proto, aby si dítě hned na začátku osvojilo návyk správného sezení, neohýbalo si záda a nehrbilo se.“

Existují taky rostoucí dětská pracovní křesla nebo židle? Děti přece jen rostou poměrně rychle a kupovat tento nábytek každý rok se rodičům v mnoha případech chtít nemusí.

„Podstatné a důležité jsou dva parametry. Je to nastavitelná výška, která by měla být samozřejmostí. Nekupujme židli, která je určena pro dospělé. U ní norma říká, že by měla být nastavená od výšky sedáku 42 centimetrů a výše. Pro šestileté dítě je to příliš mnoho a nedosáhne na podlahu.

Určitě by to měla být židlička určená dětem a měla by mít sedák, který začíná na výšce 34 až 35 centimetrů nad podlahou. I ve výškovém nastavení sedáku mohou být rozdíly.

Velmi vhodné je mít i nastavitelnou hloubku sezení. Pokud dítě při sezení nedosáhne na opěradlo, bude si hrbit záda a jeho postava tím bude trpět. Nezíská správný návyk a může ho to pak provázet celý život.“

autor: dkf
Spustit audio