Jak si po létě udržet zdravou pokožku? Odpověď se skrývá pod zkratkou ABCDE, radí dermatoložka

28. září 2018

Letošní jaro a léto naši kůži vystavilo téměř středomořským podmínkám. Jak se velké množství sluníčka a vysoké teploty podepsaly na stavu naší pokožky a co pro ni můžeme po létě udělat?

„Všichni po takhle výrazně slunečných a horkých obdobích poznáme, že na kůži dochází ke změnám. A to i ti, kteří se mezi 11. a 15. hodinou opravdu důsledně neslunili,“ říká primářka Miroslava Pelechová z Ústavu lékařství a kosmetiky v Praze a zdůrazňuje, že opalování našemu zdraví neprospívá.

Pozor na změny ABCDE

Nadbytek slunečního záření vede k rychlejšímu vysoušení a stárnutí kůže, i k tvorbě popraskaných žilek, pigmentových skvrn nebo nevocelulárních nevů.

„Po sluníčku by se každý měl postavit proti zrcadlu a podívat se na takzvané ABCDE. Je to jednoduché,“ doporučuje dermatoložka základní metodu samovyšetření, které pomůže odhalit nebezpečné změny na kůži. „Když se některá z těchto změn kdekoli projeví, je nejvyšší čas navštívit lékaře,“ varuje Miroslava Pelechová.

Co je to ABCDE?

  • A jako asymetrie;
  • B jako hranice (borders) – sledujeme, zda má piha nebo névus jak rovnou hranici;
  • C jako barva (color) – sledujeme, zda je rovnoměrná;
  • D jako diference – znaménko se zmenšuje nebo zvětšuje;
  • E jako evoluce – vyvíjí se.

Jak si udržet opálení?

Logo

Mnoho lidí na dovolené touží po krásném opálení. Toho bychom se ovšem podle primářky Miroslavy Pelechové neměli snažit docílit poleháváním na přímém slunci. Krásně a přirozeně se můžeme opálit i při sportech nebo práci na zahradě, ale vždy bychom měli používat krém s ochranným faktorem.

A kdo si chce opálení udržet i poté, co léto skončí, neměl by se toho snažit docílit intenzivními návštěvami solária. Snědé zbarvení kůže lze podpořit pomocí karotenoidů nebo samoopalovacích preparátů či nástřiků. „Ty se vážou na preparáty ve svrchní epidermis, kůži zatěžují minimálně a efekt je přitom velmi hezký,“ doporučuje dermatoložka.

Jak na…

…popraskané žilky? Dermatoložka doporučuje použití cévního laseru, jehož působením se povolená žilní stěna díky procesu koaguace opět uzavírá. Ošetření je jemné a žilky například v obličeji dokáže šetrně odstranit.

…pigmentové skvrny? Ideálním řešením je podle Miroslavy Pelechové CO2 laser, který docílí plošného sjednocení a vede k regeneraci elastinu s kolagenem. Lze uvažovat i o verzi vhodných chemických peelingů, eventuálně o aplikaci domácích krémů, které mají bělící efekt.

…dehydrataci? Suchá kůže ocení mikrokapičky kyseliny hyaluronové, na něž se váže zhruba stonásobek vody. Díky tomu se pokožka opět krásně vypne.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio