Jak se voják Pavel učil ekonomiku? Bavilo ho to neskutečně, nechtěl jen prolézt kampaní, říká jeho poradce

31. leden 2023

Ačkoli není ekonom ani byznysmen, zvládl se Petr Pavel během předvolebních debat vyjadřovat k ekonomickým tématům jasně a přesvědčivě. Zásadní podíl na tom, že ustál náročné duely s Andrejem Babišem, který se naopak byznysu a ekonomice věnuje celý svůj profesní život, sehrál tým Pavlových poradců. Jeho „ekonomickou sekci“ sestavil bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Pavel se s odborníky scházel na pravidelných poradách už od loňského podzimu.

„Chtěli jsme kandidáta připraveného v široké oblasti ekonomických témat. Nechtěli jsme, aby sliboval, že zařídí vyšší důchody, vyšší sociální dávky nebo nižší daně, protože by to nebyla pravda,“ říká další z klíčových poradců v Pavlově týmu, hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Je dobré, když prezident, který má výhradní povinnost vybrat a jmenovat nového člena bankovní rady, bude ve shodě s guvernérem.
David Marek

Pavel bral svou ekonomickou přípravu velmi vážně. „Bavilo ho to neskutečně,“ říká Marek s tím, že si generál ve výslužbě dělal velké množství poznámek a na mnoho věcí se do detailu vyptával.

Čtěte také

„Svědčilo to o tom, že zájem o tyto záležitosti je u něj opravdu vysoký. Že nechce být jenom nabrífovaný, aby prolezl kampaní, ale že se opravdu svědomitě připravuje na to, že jako prezident bude muset tyto věci řešit,“ míní Marek.

Petr Pavel by se měl sejít s guvernérem České národní banky. Podle všeho půjde jen o zdvořilostní schůzku, zvolený prezident s guvernérem by už ale podle Marka mohli nakousnout otázku obsazení rady ČNB. Pavel bude vybírat jednoho jejího nového člena příští rok na podzim.  

„Je dobré, když prezident, který má výhradní povinnost vybrat a jmenovat nového člena bankovní rady, bude ve shodě s guvernérem. Zkrátka aby tam nevznikly nějaké znesvářené tábory, které spolu nebudou komunikovat,“ soudí Marek, který je hostem pořadu Peníze a vliv ekonomické analytičky Českého rozhlasu Jana Klímová.

Poslechněte si ho celý v audiozáznamu.

Spustit audio

Související