Jak se očkuje v jednotlivých okresech? Největší proočkovanost seniorů má Pacov, zaostává Jablunkov

Pacov, Humpolec, Praha, Písek a Soběslav. Právě v těchto městech žije nejvíc naočkovaných lidí starších 80 let. Unikátní mapu proočkovanosti Česka sestavili redaktoři Českého rozhlasu Jan Cibulka a Matěj Skalický.

Čtěte také

Alespoň jednu dávku očkování proti koronaviru už dostaly tři čtvrtiny všech seniorů starších 80 let. Asi 50 tisíc jich ale na vakcínu ještě čeká,“ popisuje redaktor Matěj Skalický.

Nejvíc naočkovaných seniorů starších 80 let je v Praze a v některých obcích na Vysočině a v Jižních Čechách. Naopak nejméně jich je v Jablunkově, Třinci, Bystřici pod Hostýnem, Varnsdorfu a Vsetíně.

Samozřejmě vždy záleží na tom, jaká je vůle konkrétních lidí v těchto obcích se očkovat a taky zda je pro ně dostatek vakcín.

Matěj Skalický

V už zmíněném Pacově má jednu dávku očkování už 84 procent nejrizikovějších seniorů, naopak v Jablunkově to je pouze každý druhý,“ říká Matěj Skalický ve vysílání Radiožurnálu. „Kdybychom se podívali na rizikové skupiny obyvatel, kterým je více než 65 let, tak těch je nejvíc naočkovaných opět ve vybraných obcích na Vysočině a v jižních Čechách.“

Praktici se snad konečně dočkají

Momentálně čeká na vakcínu u praktických lékařů přes 200 tisíc. Každému desátému je přitom víc než 80 let.

Čtěte také

„Praktičtí lékaři by měli od příštího čtvrtka dostávat všechny očkovací látky od společnosti Moderna. Už týden na tom pracuje ministerstvo zdravotnictví spolu s pojišťovnami, tak aby distributorská společnost Avenier mohla všechny vakcíny od Moderny k praktikům zavážet napřímo,“ informuje Matěj Skalický.

Dohromady dostanou praktici v květnu a v červnu asi 450 tisíc vakcín od firmy Moderna a k tomu ještě vakcíny společností AstraZeneca a Johnson & Johnson. Ve vakcinačních centrech se bude dál očkovat látkou od konsorcia firem Pfizer a BioNTech.

autoři: Jiří Chum , vla
Spustit audio

Související