Jak se bude volit?

4. červen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Poslední dva týdny před sněmovními volbami jsme pro vás připravili blok konkrétních rad a informací o volbách. Dnes si povíme o tom, koho budeme volit a v jakém volebním systému, a to se zpravodajkou Radiožurnálu Danou Jaklovou.

Letošní sněmovní volby jsou už pátými sněmovními volbami do parlamentu po pádu totalitního komunistického režimu. Poprvé jsme po listopadu 1989 volili ještě do Federálního shromáždění a České národní rady v roce 1990. Vítězem tehdy bylo občanské fórum, které sdružovalo prakticky všechny protikomunistické, politické proudy. Další volby byly hned po dvou letech v roce 192. Jejich vítězem byla ODS. Po volbách v roce 1996 sestavil šéf ODS Václav Klaus křehkou koaliční vládu s lidovci a ODA. Ta padla po sponzorských aférách občanských demokratů. Prezident Václav Havel poté jmenoval Tošovského vládu a pod politickým tlakem vyhlásil předčasné volby. Naposledy jsme tedy Poslaneckou sněmovnu volili v roce 1998. I letos budeme volit 200 nových poslanců. Proč právě 200? Na to my doktor Jan Bárta z Ústavu státu a práva Akademie věd odpověděl lakonicky, je to napsáno v naší Ústavě.

Jan Bárta, Ústav státu a práva AV: Cílem Ústavy každé, jakož i naší, je to, aby vznikl sbor, který bude prakticky schopen se sejít, usnášet, rozumně se rozdělit do počtu výborů, které jsou potřeba atd.

Vy, posluchači Radiožurnálu určitě víte, že běhen právě končícího volebního období byla v parlamentu bitva o volební systém, podle kterého volíme poslance. ODS a ČSSD totiž připravily změnu poměrného systému, který posílili většinovými prvky. Přestože Unie svobody před volbami 1998 prosazovala většinový systém, návrh ODS a ČSSD spolu s kolegy někdejší Čtyřkoalice odmítala. Novelu občanských a sociálních demokratů nakonec řešil Ústavní soud. Současný volební systém se tedy vrátil do původní poměrné podoby. Jan Bárta z Ústavu státu a práva radiožurnálu vysvětlil, že ani jeden za systémů není lepší či horší.

Jan Bárta, Ústav státu a práva AV: Nedá se říci, a to je důležité, že priorně byl poměrný systém a nebo většinový systém demokratičtější nebo lepší než je ten druhý. Prostě obojí je nějakým způsobem zobrazení politické vůle voličů tzn. subjektů demokracie a každé zobrazení má svoje nedostatky.

Shrnuto a podtrženo v pátých svobodných volbách do sněmovny budeme příští víkend volit 200 poslanců z kandidátních listin 29 stran, hnutí a koalic. Zítra si v našem volebním seriálu můžete poslechnout, jak budou historicky poprvé volit naši krajané v zahraničí.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: daj
Spustit audio

Více z pořadu