Jak plýtvá Česko: Ročně vyhodíme milion tun jídla. Jak tomu zabránit?
Vylovit z popelnice, umýt a dát do lednice. Dumpster diveři dokazují, že je vyhozené jídlo často v pořádku

Vylovit z popelnice, umýt a dát do lednice. Dumpster diveři dokazují, že je vyhozené jídlo často v pořádku (5. díl z 5)
V posledním díle našeho seriálu o plýtvání potravinami nahlížíme do popelnice. S takzvanou dumpster diverkou Annou se vydáváme zachraňovat vyhozené jídlo. Co všechno se dá v popelnicích u supermarketů najít a ještě zužitkovat? Poslechněte si celý díl.
„Řekla bych, že 90 procent kontejnerů v Praze je zamčených, je tak pět šest míst, o kterých vím, že jsou odemčené,“ popisuje Anna Sochorová, studentka, influencerka a dumpster diverka.
Dumpster diving
Dumpster diving provozuje Anna tři roky – od té doby, co začala chodit na vysokou školu. O co se jedná? „Je to zachraňování jídla z popelnic u supermarketů. Pojí se s tím i to, že se člověk snaží i doma neplýtvat. Existují skupiny na Facebooku, kde si lidé sdílejí věci, o kterých vědí, že je nesnědí,“ vysvětluje Anna Sochorová.
Anna si svítí baterkou v mobilu do kontejneru, přebírá potraviny, které tam nachází. „Snažím se brát jen to, co vím, že spotřebuju. Anebo toho vezmu víc a pak to dávám na skupinu na Facebooku,“ popisuje. „Teď přijdu domů, umyju vodou a dám do ledničky. Dneska jsem ulovila hodně okurek, nějaká rajčata, petržel, citrony a jednu papriku.“
Sdílení na sociální síti
V jakém stavu jsou potraviny, které našla? Jsou poškozené nebo shnilé? „Třeba tady citronu nic není, ale pravděpodobně byl v balíčku s jinými citrony, které byly třeba už nahnilé, tak proto ho vyhodili. Člověk si samozřejmě nemůže vybrat celou popelnici a říct: všechno tohle sním. Ale je tam toho opravdu spousta, čemu nic není.“
Úlovky si i natáčí na TikTok. „Reakcí na videa je vždycky hodně. Má to třeba kolem půl milionu zhlédnutí. Jsou tam samozřejmě i komentáře typu: ,Fuj, ty jsi nechutná‘. Ale těch je minimum. Když jsou tam třeba dva tisíce komentářů, je 1990 to, že je to strašné, že je to vyhazování, plýtvání a že by si to ti lidé rádi vzali, kdyby mohli.“
Porovnání se zahraničím
Anna má i srovnání se zahraničím: „Asi největší rozdíl mezi západnějšími zeměmi je, že tam člověk může najít i trvanlivé potraviny, zabalené věci... V Česku je to většinou jen rychle se kazící zboží.“
Čtěte také
„Bylo by fajn, kdyby dumpster diving v Česku vymizel, pokud by to neznamenalo, že všechny popelnice budou zamčené, ale že tam žádné jídlo nebude, které by šlo brát,“ doufá dumpster diverka Anna Sochorová.
Státy EU se zavázaly, že do roku 2030 sníží svůj potravinový odpad o polovinu. Jaké budou konkrétní cíle i pro Českou republiku by měla Evropská komise navrhnout na začátku června.
Související
-
Vzdělávací projekt Smart Food se zaměří na plýtvání jídlem. Testovat ho budou žáci na pražských ZŠ
Češi podle vědců ročně vyhodí přes 800 tisíc tun jídla. Vědci z Mendelovy univerzity dnes představili projekt s názvem Smart Food, který má zabránit plýtvání jídlem.
-
Brněnský projekt Nesnězeno chce omezit plýtvání jídlem. Zachraňuje přebytečné porce z restaurací
Zachránit přebytečné porce jídla, které by jinak skončily v popelnici. To je náplní brněnského projektu Nesnězeno
-
Polsko se chystá zavést zákon, který by omezil plýtvání jídlem. U nás už podobný platí
Polský Sejm schválil zákon, který má omezit plýtvání jídlem, píše o tom deník Rzeczpospolita.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka