Jak odvyknout kouření?

15. listopad 2001
Dobrá rada

Pokud kouříte a rádi byste se tohoto zlozvyku zbavili, máte dnes větší šanci. Je totiž mezinárodní nekuřácký den a muka odvykačů tak pomůže překonat vědomí, že se člověk netrápí sám. Alespoň tak to tvrdí Dr. Eva Králíková z poradny pro odvykání kouření při 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. A jak zjistila Vlasta Valentová, má i jiné dobré rady.

Důvodů aby člověk přestal kouřit může být celá řada. Nemoc, nedostatek peněz, ale i pach kouře, který nesnášejí děti, tchýně nebo pes. Podle Dr. Evy Králíkové by si každý člověk měl v první řadě ten svůj důvod pojmenovat a rozhodnout se.

Dr. Eva Králíková: To rozhodnutí je velmi podstatné a čím dřív se rozhodne a čím dřív přestane, tím je to lepší pro tělo a tím snáze se mu to podaří. Čím později přestává kouřit, tím to jde hůře.

A co je v situaci, kdy už mám o svém nekuřáctví jasno, lepší? Omezit počet cigaret nebo přestat najednou?

Dr. Eva Králíková: Pro většinu lidí je lepší přestat úplně naráz a navždycky. To říkám proto, že asi tři čtvrtiny kuřáků jsou drogově závislí na nikotinu. Pro ně je tato rada jednoznačná. Ti, kdo kouří jen příležitostně, mohou omezovat postupně. Ti kdo jsou na nikotinu závislí a denně kouří alespoň deset cigaret a ráno si po probuzení musejí do hodiny zapálit, pro ty je rada přestat naráz jednoznačně lepší.

Ono se řekne přestat naráz, ale ruka šmátrá do kapsy, prázdné místo po cigaretě v puse je jako po vytrženém zubu a chuťové pohárky jsou k neutišení. Co s tím ?

Dr. Eva Králíková: Naučené chování a psychosociální závislost, potřeba mít v určité situaci v ruce cigaretu, s tou nám nic nepomůže, žádný lék ani žádný lékař. Musíme sami aktivně změnit svoje chování. Závislým na nikotinu mohou pomoci léky, protože odstraní abstinenční příznaky.

Takže pomohou nikotinové žvýkačky, náplasti, inhalátor, nebo i léky na lékařský předpis, které zabrání abstinenčním příznakům. A teď odvykací rada pro ženy.

Dr. Eva Králíková: Kouření snižuje hladinu estrogenu a to znamená, že žena by měla začít přestávat kouřit hned na začátku menstruačního cyklu, nikoliv v druhé půlce. V druhé půlce je hladina estrogenu nižší, takže na začátku to půjde lépe.

Vyléčený alkoholik si už níkdy nesmí dát skleničku. A jak je to s vyléčeným kuřákem?

Dr. Eva Králíková: Ti, kdo byli jednou závislí na nikotinu, pokud si kdykoliv v budoucnosti dají jednu cigaretu, tak se naprostá většina z nich ke kouření zase vrátí. Měli by se smířit s tím, že cigarety z jejich života navždy zmizely.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu