Jak léčit omikron? Chce to paracetamol, čaj a postel, doporučuje lékař

27. leden 2022

Zdá se, že omikron se svými příznaky velmi podobá jakékoli jiné viróze, která se projevuje především v horních cestách dýchacích. Je to teplota, únava, bolesti svalů a kloubů. Častá je také rýma a zánět dutin, se kterým jde ruku v ruce bolest hlavy. Člověk se může v noci hodně potit, u dětí se občas objevuje vyrážka. Ale ztráta chuti a čichu omikronovou variantu covidu neprovází.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Všechny studie a i zkušenosti ze zahraničí ukazují, že koronavirus SARS-CoV-2 s variantou omikron napadá hlavně nosohltan a jako by tam zůstával a dál do těla už se nedostává, takže se covid neprojevuje kašlem.

Omikron tak nezpůsobuje tak velké dýchací problémy, jako to bylo předchozích variant, kdy lidé stonali se zápalem plic.  

Teplota je vlastně správně. Jde o obranný mechanismus organismu.
praktický lékař Cyril Mucha

Většinou je ta současná covidová viróza otázkou několika dní, přičemž očkovaní lidé mají lehčí průběh než neočkovaní, ale ani ti nekončí v nemocnicích. Roli samozřejmě hraje také fyzická kondice a psychické rozpoložení, ostatně jako u všech nemocí.

Čtěte také

Nejlepší léčba? Lékaři mají tři rady – paracetamol, čaj a postel. Jinými slovy: Chce to vyležet a hodně pít, v případě bolesti anebo teploty si vzít Paralen nebo Acylpyrin a na ucpaný nos pak nosní kapky, případně nějaké léky na uvolnění dutin.

A jak zdůrazňuje praktický lékař Cyril Mucha ze Společnosti všeobecného lékařství, pokud jsme zdraví, pak lehkou teplotu není dobré srážet. „Teplota je vlastně správně, protože to je obranný mechanismus organismu,“ vysvětluje lékař.

Pro rizikové pacienty existuje léčba molnupiravirem.
praktický lékař Cyril Mucha

„Běžné viry, které lidi napadají, se nejvíc množí při 36 stupních. Jestliže organismus cíleně zvedne teplotu, dejme tomu na 37 nebo 38 stupňů, tak se najednou ten vir mnohem hůř množí. Je to pro něj výrazně méně příjemné prostředí,“ dodává.

Kdy jít k praktikovi?

Svého lékaře kontaktujte v případě, že potřebujeme neschopenku – i když pokud vás do karantény posílá pozitivní antigenní test ze zaměstnání, může to vyřešit zaměstnavatel sám.

Čtěte také

Se svým praktikem by se určitě měli spojit lidé, kteří mají nějaké covidové příznaky a zároveň trpí chronickou nemocí. Lékař vyhodnotí jejich zdravotní stav a podle praktika Muchy může předepsat speciální lék na omikronovou variantu covidu.

„Pro rizikové pacienty existuje léčba molnupiravirem. Jestliže máte nad 60 let a přidružené choroby, zejména plicní a srdeční nebo poruchu imunity, tak byste jistě měli svého lékaře informovat,“ říká lékař. Praktik vám zajistí specifickou léčbu, která se vydává v nemocnicích a která může výrazně snížit průběh nemoci, případně ji zcela vyléčit.

Molnupiravir je výhodný také proto, že jde o tablety, které může v lékárně vyzvednout i někdo z rodiny, takže pacient nemusí do nemocnice osobně, jak tomu bylo v případě monoklonálních protilátek.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Eva Kézrová. Dotazy můžete stále posílat na e-mailovou adresu covid@rozhlas.cz.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související