iŽurnál o stahování volných programů

4. leden 2002
iŽurnál

Se začátkem roku se podíváme do budoucnosti - a to do budoucnosti knihy. Podstatná část iŽurnálu bude ale věnována stahování volných programů a her.

Začíná rok, většina lidí se ohlíží, co má za sebou a přemýšlí nad budoucností. My se také podíváme do budoucnosti, a to do budoucnosti knih, nebo možná spíš čtení. I od nás už jste určitě slyšeli o existenci elektronických knih.

Prozatím tu má oba druhy, jak ty papírové knihy, tak ty v elektronické podobě. Ale v poslední době narostl počet lidí, kteří si knihy čtou na internetu, prostě v počítači anebo pro větší pohodlí na svých kapesních počítačích. Počítače do dlaně - palmtopy, handheldy a pocketpc a existují ještě opravdové čtečky e-books, ale ty jsou určeny jen pro čtení těchto knih. My říkáme jen, ale Ondřej Neff by nebyl tak skeptický.

Každý občas potřebuje nějaký program, který by třeba měřil dobu připojení k internetu, pozadí na monitor anebo třeba novou hru. Volné v tomto případě znamená zadarmo, nic nemusíte platit.

Samozřejmě můžete kvůli nim procházet internet a hledat každou novinku postupně na všech mateřských nebo spřátelených serverech, ale můžete mít také všechno na jedné adrese.

Od toho jsou tu servery, kde jsou volné programy uložené a logicky seřazené, takže v nich můžete listovat a stáhnout si je. Najdete tam ale jen freeware a shareware. Co to je a jaký je mezi těmi pojmy rozdíl, vysvětlí Zdeněk Polách z herního serveru Bonusweb .

0:00
/
0:00

Typickým freewarem je komunikační program ICQ , u dalších jako je přehrávač Realplayer nebo kancelářský balík PCSuite je základní verze zdarma a nadstavbové funkce si můžete přikoupit.

V českém prostředí tu jsou dva hlavní servery ke stahování programů - slunecnice.cz a studna.cz. Studna se od Slunečnice liší například tím, že na ní najdete i elektronický obchod s antivirovými, grafickými a dalšími programy. Studna je také starší než Slunečnice, říká Dana Pecharová.

Dany Pecharové jsem se také zeptala, jaké programy mají u nich největší úspěch.

Ale i na Slunečnici se dá nakupovat. Prodávají tu totiž už zmiňovaný shareware, který musíte po určité době nebo pro plnou verzi zlegalizovat. Na Slunečnici si musíte najít v příslušné kategorii ten svůj program a kliknout na odkaz "Koupit plnou verzi". Otevře se stránka s formulářem, po jehož vyplnění a odeslání budete kontaktováni zástupcem výrobce nebo zprostředkovatelské společnosti.

A ještě upozornění, freeware můžete opravdu používat zadarmo, u sharewaru musíte plnou verzi zaplatit nebo po určité době už nelze program používat. Zmínku o těchto podmínkách v programech vždy najdete na viditelném místě, případně vás na to upozorní okénko při startu programu.

Rozhodně raději a častěji si lidé stahují z internetu hry. Proto existují specializované servery jako je Bonusweb.cz nebo Plnehry.cz , kde jsou takových her stovky a ještě vám k nim přidají recenzi a návod ke stažení. Což někdy může být docela problém, kolikrát jsem si sice stáhla hru, ale její instalaci se mi nepodařilo spustit, což se prý u některých operačních systémů stát může. Právě takové rady najdete buď v samotném článku, anebo v diskuzi pod ním.

Zdeňka Polácha z herního serveru Plnehry.cz jsem se ptala, která hra je u nich nejoblíbenější.

Moorhuhn měl vůbec ve svých začátcích zajímavou reklamu.

... a to jen z Bonuswebu a Plných her. Zdeněk Polách mi ještě prozradil, že existují weby, kde si hráči Slepic radí, co je nejlepší sestřelit kdy a případně v jakém pořadí, abyste dosáhli co nejvyššího počtu bodů.

Jedna taková je třeba www.getit.at/moorhuhn anebo třeba moorhuhn.3web.cz . Ale dost slepic.

Ve čtvrtek 10. ledna má českou premiéru dlouho očekávaný film Společenstvo prstenu - první díl trilogie Pán prstenů. První ohlasy ze zemí, kde už je film v distribuci sice tvrdí, že na originál od Tolkiena film nemá, ale první ohlasy si ostatně můžete přečíst sami - buď na www.tolkienonline.com nebo na www.lordoftherings.net . Oba jsou v angličtině a na reakce českých tolkienistů si můžete počíhat na www.tolkien.cz .

V minulém díle jsme se vás ptali, kdy vznikla oděvní značka Navarila Martiny Nevařilové. Bylo to v roce 1992 a správně zareagovali Andrej Lukáč z Vyškova a Květoslava Synková ze Slatinic. K oběma putují knihy o počítačích a internetu od nakladatelství Computer Press .

To znamená že tentokrát hrajeme o knížky z produkce iDnes a otázka zní: Co je to freeware? Své - pokud možno správné - odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz . Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příště budeme mluvit o dopravě na internetu a také se dozvíte, jak je na tom s internetem Austrálie.

autor: ark
Spustit audio