Ivan Gabal: Postavení romské menšiny není dostatečné zvládnuté

16. červenec 2013

Rada Evropy pro lidská práva je znepokojená protiromskými incidenty v České republice. Úřady by podle ní měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovat žádné projevy nenávisti. Zároveň vyzvala starosty dotyčných měst a policii, aby podnikly všechny nezbytné kroky k zabránění dalšímu násilí.

"Pro Radu Evropy je postavení menšin jedním z centrálních témat. Česká republika ratifikovala všechny základní dokumenty, Rada Evropy dělá to, k čemu byla ustavena - a poměrně dost systematicky, Českou republiku nevyjímaje,“ upozornil sociolog Ivan Gabal.

„Problém postavení romské menšiny je u nás dosti chronický, nedostatečně zvládnutý a ne dobře řešený. Typickým příkladem je problém speciálních škol. Byli jsme kvůli zařazování romských žáků do speciálních škol odsouzeni soudem ve Štrasburku. Situace se od té doby zlepšila jen velmi mírně a speciální školy, které generují tento problém, jsou nadále u nás plně využívány.“

„A když na celý ten neřešený problém navazují extremistické demonstrace, tak to zneklidňuje,“ poznamenal Gabal.


Konflikty na českobudějovickém sídlišti Máj začaly 21. června, kdy se do sporu dostaly děti na hřišti a následně asi stovka dospělých. Výsledkem byla demonstrace 29. června, po níž se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na sídliště, kde se někteří střetli s policisty. Další protest a potyčky s policií následovaly i o sobotách 6. a 13. července.

Podle něho napětí v okolí romských vyloučených lokalit narůstá.

„Lidé jsou nespokojeni, lokality emitují celou řadu problémů denního života, které komplikují život jak lidem uvnitř, tak v okolí. To napětí tam je.“

„A když se k tomu připojí vlastně jeho politické zneužití, čehož jsme svědky v Českých Budějovicích a byli jsme svědky na jiných místech, tak je poměrně snadné kdekoli vyvolat takovéto nepokoje a záhy se může ukázat, že nemáme dost policejních schopných sil, které to dokážou tlumit,“ varoval sociolog Ivan Gabal.

Napětí panuje i v Duchcově, kde 18. května pětice Romů napadla mladý manželský pár vracející se z diskotéky. Ženu povalili na zem, kopali a bili pěstmi. Policie případ klasifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Ústecký krajský soud poslal ve čtvrtek tři z útočníků do vazby. V sobotu bylo v Duchcově setkání asi 50 lidí na podporu protiromské demonstrace v Českých Budějovicích.

autor: lov
Spustit audio