Inspektoři OSN odebírali zraněným v Sýrii krev. Chemický útok potvrdí či vyvrátí expertíza

26. srpen 2013

Inspektoři OSN ukončili v syrském Damašku dnešní vyšetřování údajného chemického útoku. Na místě navštívili pacienty a odebrali jim tělesné vzorky, které poputují na expertízu. Během cesty na místo údajného útoku v Damašku napadl kolonu inspektorů neznámý ostřelovač. Z provozu vyřadil jedno auto, experti vyvázli bez zranění. Diplomaté se zatím přeli o možné zahraniční intervenci proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Ta se zatím jeví jako nepravděpodobná.

Neznámý ostřelovač na konvoj šesti aut s inspektory OSN začal pálit v oblasti, která odděluje území kontrolované vládními jednotkami od čtvrtí, které drží povstalci. Podle syrské televize zaútočily ozbrojení teroristé, což jsou v jazyce syrského státu povstalci.

Experti OSN jeli na severovýchodní předměstí Damašku odebrat materiály, které mají potvrdit, nebo vyvrátit informace o používání smrtícího plynu v bojích o metropoli některou ze stran tamního konfliktu. S pomocí lékařů odebrali pacientům vzorky pro další testy.

Z chemického útoku, k němuž mělo dojít minulý týden, se vzájemně obviňují vláda a rebelové. Obě strany nicméně slíbily, že dnes dodrží příměří, aby tým OSN mohl v klidu pracovat.

Diplomaté i další představitelé světových mocností mezitím diskutovali případný vojenský zásah proti režimu prezidenta Bašára Asada.

K útoku proti Sýrii se v televizi Al-Džazíra America vyjádřil i Wesley Clark, který velel před čtrnácti lety zásahu NATO proti Miloševičovým jednotkám v Kosovu. Právě o zásahu v Kosovu v roce 1999 se mluví jako o možném vzoru pro případnou intervenci v Sýrii.

Čtěte také

„Nemá smysl jen tak začít střílet nebo bombardovat pro bombardování samotné. Nejdřív je potřeba vybudovat koalici regionálních sil, které se chtějí akce účastnit. Myslím, že NATO a Liga arabských států by tady měly spojit své síly,“ uvedl Wesley Clark.

Podle pozorovatelů je reálné, že by se do koalice zapojily i některé arabské země. Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček v této souvislosti upozornil, že vzorem by mohl být libyjský případ, kdy se po boku NATO zúčastnil bombardování Kaddáfího sil i Katar se svými stíhačkami.

Jestli by celá Liga arabských států dala souhlas s omezenou intervencí, podle něj jisté není. Jasné však je, že Bašár Asad nemá mezi arabskými zeměmi mnoho přátel.

USA samostatně proti Sýrii nezasáhnou

Že k mezinárodní intervenci v Sýrii skutečně dojde, zřejmě v nejbližších dnech nebo týdnech očekávat nelze, přípravy se však konají. Spojené státy ve Středomoří přeskupují své námořní síly. Na Sýrii by mohly teoreticky zaútočit střelami s plochou dráhou letu.

Spojené státy však samostatně proti Sýrii nezasáhnou. „Pokud podnikneme nějakou akci, bude to ve spolupráci s mezinárodním společenstvím,“ poznamenal americký ministr obrany Chuck Hagel.

Večer středoevropského času k tématu vystoupil ještě americké diplomacie John Kerry, mluvil o neomluvitelném a nepopíratelném vraždění civilistů v Sýrii, odsoudil používání chemických zbraní, ale nic bližšího o dalším postupu USA nenaznačil. Více by mohlo napovědět vystoupení prezidenta USA Baracka Obamy, které Kerry ohlásil.

Pokud by mělo rozhodovat veřejné mínění, budou se Američané držet spíše zpátky. Podle průzkumu, který si nechala udělat agentura Reuters agenturou Ipsos, je 60 procent Američanů proti zásahu, jen 9 procent je vysloveně pro.

Mezi ně patří třeba senátor John McCain. „Víme jistě, že Asad použil chemické zbraně už jednou, teď je to podruhé a je to příšerné. A pokud budou Spojené státy jen přihlížet a nepodniknou rozhodnou akci, tak naše důvěryhodnost ve světě znovu klesne, pokud tedy ještě nějaká zbyla," kritizoval McCain nerozhodnost Obamovy administrativy.

Co se možných spojenců týká, pozitivně se k možné intervenci v Sýrii vyslovilo například Turecko nebo Velká Británie. Britský ministr zahraničí William Hauge uvedl, že západ by měl na chemický útok reagovat vojenským zásahem, a to i bez mandátu Rady bezpečnosti OSN.

Ostře proti takovým úvahám je Rusko, tradiční spojenec Asadova režimu. „Použití síly bez svolení Rady bezpečnosti OSN je hrubým porušením mezinárodního práva,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Vývoj v Sýrii
autoři: mdo , zdt , vpo , mac , ves , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio