Informace a rady pro zdraví na internetových stránkách

20. únor 2002
Zdraví

V dnešní rubrice zdraví se budeme netradičně věnovat internetu. Tam se velice hojně objevují stránky, které přinášejí nejrůznější informace a rady pro zdraví. Lékaři upozorňují, že tyto stránky nemusí často vytvářet odborníci a informace tak mohou být zavádějící. Pokud chtějí internet využívat, měli by tak činit spíše v živých diskusích s lékaři.

S rozšiřováním internetu se zvyšuje i počet stránek, které poskytují nejrůznější rady z oblasti zdraví. Odborníci jsou trochu skeptičtí. Než se začnete nějakou radou řídit, kontrolujte, jaká společnost stránky provozuje a kdo je za obsah zodpovědný. I tak by měl internet sloužit spíše informačně a o léčbě by měl rozhodnout lékař. Z Fakultní všeobecné nemocnice to potvrzuje Šárka Snížková.

Snížková: Diskuse na internetu by v žádném případě neměly nahradit léčbu pacientů a osobní docházku do ordinace, ale měly by fungovat jako rozšíření vědomí o preventivní medicíně.

Rady mohou lidé získat na i na webových stránkách nemocnic, ordinací lékařů či lékáren. Tam je možné položit konkrétní dotazy. Patří k nim i všeobecná Fakultní nemocnice, jejíž odborníci odpovídají každý čtvrtek na servru lekarna.cz. na dotazy v živé internetové diskusi.

Snížková: Lékaři uvítali tuto možnost, jako nástavbu pro pacienty. Témata jsou různorodá - problémy s nadváhou, správná výživa, cukrovka, obezita, zdraví vašich rodičů, vyrážky, akné, křečové žíly. U depresí, poruch spánku, úzkostí jsme usoudili, že by bylo dobré, aby pacient navštívil psychiatrickou kliniku.

Internet slouží jako předběžná konzultace. Pro úspěšnou léčbu je nutný osobní kontakt s lékařem. Internet pomůže spíše těm, kteří si chtějí ověřit své informace, zeptat se na svého blízkého, nebo na problém, za který se stydí.

Snížková: Máme tu zkušenost, že se na internetu ptají příbuzní nemocného, aby rozpoznali příznaky a mohli mu doporučit návštěvu nemocnice nebo ordinaci lékaře, či konzultaci stydlivějších témat, jako jsou třeba sexuální úchylky.

Podle průzkumu servru mají o zdravotnické stránky zájem především ženy středního a mladšího věku. Následující čtvrtky na lekarne.cz budou věnovány pohybu, otravám z potravy a sexuálním úchylkám.

Spustit audio

Více z pořadu