Indie míří k volbám: Miliarda voličů rozhodne o budoucnosti nejlidnatější země světa

24. březen 2024

Hlasujete pro slona, lotos, šicí stroj, nebo bicykl? To je otázka, před kterou bude v dubnu a květnu skoro miliarda voličů. Indická volební komise konečně oznámila datum konání napjatě očekávaných parlamentních voleb. Budou trvat skoro měsíc a půl – od 19. dubna do 1. června. A je to i největší událost svého druhu na světě.

Hlavní parametry indických parlamentních voleb jsou impozantní: o přízeň skoro jedné miliardy oprávněných voličů se může ucházet přes 2 650 politických stran: od malých zcela lokálních subjektů, až po velké celoindické.

Čtěte také

To také vysvětluje, proč to celé trvá tak dlouho: volby jsou rozdělené do sedmi fází, aby se do míst, kde se aktuální otevírají volební místnosti, mohli přesouvat volební komisaři a také bezpečností složky. 

Hlasování v indických volbách je plně elektronizované – v případě těch parlamentních je to už od roku 2004. Volič dostane od komisaře čárku na prst nesmazatelným inkoustem, stiskne jednu klávesu a tím odevzdá svůj hlas.

Nahrává tomu poměrně jednoduchý volební systém, ve kterém nejsou žádné preferenční hlasy a který vlastně už od prvních voleb v dějinách samostatné Indie (1952) kopíruje systém britský. Celá země se je pak rozdělená na jednomandátové obvody, a je jich 543, a kdo v nich získá nejvíc hlasů, je zvolen.

Není potřeba získat většinu a žádné druhé kolo se nekoná. Trochu to komplikuje jen skutečnost, že část mandátů je rezervovaná pro příslušníky různých znevýhodněných skupin. Řeší se to tak, že v předem určených volebních obvodech smějí všechny strany nominovat jen kandidáty s odpovídajícím původem. 

Proč slon, nebo kolo?

A jak je to s tím slonem a bicyklem? Každá větší strana má svůj volební symbol, aby byla na volebních přístrojích snadno rozpoznatelná i pro negramotné Indy, kteří pořád tvoří asi čtvrtinu populace. 

Jako svůj symbol si přitom strany obvykle vybírají předměty každodenní potřeby, jako je právě jízdní kolo, brýle, šicí stroj, koště, rikša apod. Případně čerpají z náboženské symboliky: sem spadá třeba lotos (BJP), nebo kráva (dřívější symbol Indického národního kongresu, který nahradila otevřená dlaň).

V případě politických rozkolů a rozpadů stran se pak obvykle právě o volební symbol vedou kruté soudní spory, protože sympatie voličů jsou často spojené právě s tímto jednoduchým obrázkem. 

Jak vypadá indický volební proces v praxi? Jsou na místě pochybnosti o stavu největší demokracie světa, jak se Indie sama ráda označuje? O tom všem bude dnešní Za obzorem, připravil Ondřej Himmer.

Spustit audio

Související