I v Chorvatsku může být nebezpečno

13. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Třicet humrů dostalo svobodu. Do moře je pustil jeden slovinský host luxusní restaurace Niko v Zadaru. Nejmenší humr vážil půl kila, největší tři kilogramy. V restauraci stojí tento lahůdkový klepetnatec 620 kun za kilogram, to je asi 2 500 korun.

Host za svobodu třiceti humrů zaplatil majiteli restaurace 1 300 eur. Celá restaurace pak sledovala jak Slovinec pouští humry zpět do moře. Někteří mořští korýši byli zásahem shůry tak zaskočeni, že se z moře chtěli vrátit zpět do akvária v restauraci NIKO. Ta je jinak oblíbeným podnikem smetánky. Při cestách do Chorvatska v ní večeřel například slavný závodník F1 Michael Schumacher nebo DJ Morales. Stůl si tady už objednal bývalý německý ministr zahraničí Hans Dietrich Genscher nebo kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Od politiků ale nemůžeme čekat, že budou pouštět na svobodu humry.

Jiný podivín se zase pustil na cestu z Dubrovníku do Zadaru pěšky, aniž o tom komukoli cokoli řekl. Devětatřicetiletého Australana chorvatského původu hledaly rodina a policie celý týden. Nakonec se milý Krunoslav Ken Madanić objevil v Zadaru, kde s udivením zjistil, že po něm pátrá policie.

Svou několikadenní pěší pouť objasnil náhlým pohnutím mysli. Prostě se mu najednou zachtělo jít několik set kilometrů pěšky, a tak šel. Na místě zjistil, že Zadar je to pravé místo na světě, kde by chtěl žít, a tak se tam prý přestěhuje. Inu, slunce, moře a horko dělají své.

Jeden z nejlepších chorvatských hotelů je určitě Bluesun Hotel Afrodita v Tučepi na Makarské riviéře. Přinejmenším tak to vidí jedna z největších světových cestovních kanceláří - německá TUI. Ta hotelu Afrodita udělila plaketu, která jej řadí mezi 100 nejlepších hotelů na světě. TUI hodnotila celkem šest tisíc hotelů na všech trvale obydlených kontinentech. Chorvatsku, hotelu a především jeho hostům blahopřejeme.

V některých chorvatských letoviscích, jako například Dubrovník, rádi tlučou oscarové režiséry. Například Jiřího Menzela. Toho stloukl nerudný hostinský na počátku srpna, protože mu štáb dokumentaristů pod Menzlovým vedením zakryl poutač na restauraci. Ukázalo se, že onen hrubián byl válečným veteránem a s těmi nejsou žádné žerty.

Jiří Menzel ale není jedinou obětí násilí ze strany chorvatských hostinských. Na ostrovech Kornati zase bijí italské jachtaře. Nejprve je ovšem nalákali na návštěvu restaurace Aquarius a slíbili jim, že je po večeři odvezou vlastním člunem zpět na loď.

Italům se nakonec nelíbil účet za téměř pět set eur a tak požádali o podrobný rozpis. To hostinský odmítl, stejně jako najednou zapomněl na slib, že hosty odveze zpět na jejich jachtu. Vypukla ostrá hádka, během níž číšníci naházeli hosty i jejich věci včetně dokladů do moře. Zachránila je až posádka lodi, která právě plula poblíž. Italové si stěžovali na velvyslanectví a o případu podivné pohostinnosti už píší i také hlavní italské deníky.

Aktuální směnné kurzy:
Za 100 korun dostanete 26,56 kun a za 1 euro 7,25 kun.

Ceny pohonných hmot:
Ceny zůstávají beze změn. Litr benzínu Eurosuper 95 koupíte za 7,44 kun a litr Eurodizel za 6,67 kun.

Doprava:
Provoz je na silnicích ve směru od moře i opačně do vnitrozemí intezivní, chorvatský autoklub ale nehlásí žádné kolony ani omezení dopravy. K občasným zácpám přesto může dojít na jadranské magistrále v okolí turistiských center. Domů se dostanete bez problému - přechody do Slovinska a Maďarska odbavují bez většího čekání.

autor: mdo
Spustit audio

Více z pořadu