I sušičky patří mezi úsporné spotřebiče. Dáte jim přednost před žehlením?

4. únor 2014
Šetřete s námi

Je výhodnější dát vyprané prádlo do sušičky, nebo vyžehlit? Z hlediska úspory času je to jasné. A jak je to se spotřebou energie?

„Uvažuji o koupi sušičky, která by mi ušetřila spoustu času a možná i energie,“ říká Markéta, která každý den pere a hodinu žehlí. Chce tedy hlavně ušetřit čas a práci. Elektrickou energii by sice se sušičkou neuspořila, ale podle Zuzany Suchánkové z Electroluxu už i sušičky patří mezi úsporné spotřebiče.

„Můžeme sehnat sušičky, kterou jsou v energetické třídě A, třeba A −60 %. Jde o sušičky, které mají až o 60 % větší úsporu energie, než má mít podle legislativy třída A,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nové sušičky, které mají tepelné čerpadlo, jsou takzvaně nulově energeticky náročné. Znamená to, že s nimi nespotřebujete víc energie, než jste zvyklí.

Jak se o sušičku správně starat?

„Mají odběr energie kolem 2,5 kWh. Když si uvědomíme, že spoustu prádla ze sušičky nemusíme žehlit a žehlička nám během hodiny žehlení také spotřebuje 2,5 kWh, tak od sebe obě čísla odečteme a jsme na nule,“ vysvětluje Pavel Trnka z firmy Whirlpool.

Tepelné čerpadlo navíc šetří prádlo před rychlým opotřebením. Čerpadlo i filtr však musíte po každém sušení vyčistit.

Čtěte také

„Hned u dveří sušičky máte filtr na vlákna. Ten musíte vždy vyčistit, protože nasbírané vlákno by se vám dostalo zpět do prádla. Tepelné čerpadlo má svůj filtr a je také třeba ho vyčistit, aby se zachoval výkon,“ popisuje René Kubaník z Electroluxu.

S nedostatkem místa vám pomůže nástavec na pračku

Naše českobudějovická rodina zatím sušičku nemá i kvůli nedostatku místa. To může vyřešit nástavcem na pračku, takže oba spotřebiče by mohly stát na sobě.

Další možností je pračka kombinovaná se sušičkou. Její provoz se však prodraží. Při sušení je nutné polovinu vypraného prádla odebrat a sušit postupně, tedy nadvakrát. Nevýhodou je také vyšší spotřeba elektřiny a vody a nižší kvalita sušení.

autor: zvl
Spustit audio