Humor Monty Pythonů nyní ocení i děti. Po 30 letech vycházejí česky pohádky Terryho Jonese

30. červen 2014

Skeče oblíbené britské komediální skupiny Monty Python baví svět už více než 40 let. Šestičlenná skupina toho však má na kontě mnohem víc. Jeden z jejích členů, Terry Jones, už před víc než 30 lety napsal knihu příběhů pro děti. Jeho Pohádky k neuvěření teď poprvé vycházejí v češtině.

„Po bitvě je každý generálem,“ přiznává v rozhovoru s Vladimírem Krocem Petr Matoušek, který Pohádky k neuvěření přeložil do češtiny. „S odstupem vidím, že jsem neměl tak těžkou roli jako třeba Petr Palouš, který titulkoval montypythonovské filmy nebo překládal Žvahlava – filmovou verzi jedné z básní Lewise Carrolla.“

Jak je možné, že u nás Pohádky k neuvěření vycházejí až nyní? Režimní důvod pro to prý nebyl. „Ačkoliv se některé pohádky strefují do autoritativních režimů, Monty Pythoni se u nás zásluhou České televize systematicky objevují už 23 let,“ připomíná Petr Matoušek.

Důvod tak spatřuje v něčem jiném. „Knižní přepisy scénářů montypythonovských skečů tu příliš obchodně neuspěly. Zbavíte-li je totiž obrazu, už nemusí působit tak směšně.“

Terry Jones

Terry Jones má z Monty Pythonů největší vztah k dětem

Britská komediální skupina Monty Python vznikla v Londýně už v roce 1969. Jejich první prací byl komediální seriál pro televizní síť BBC nazvaný Monty Pythonův létající cirkus, na kontě však mají i celovečerní filmy, namátkou třeba Monty Python a Svatý grál nebo Monty Python: Život Briana.

Jací vlastně jsou jednotliví členové komediální skupiny? „Terry Jones, autor Pohádek k neuvěření, má asi největší vztah k dětem,“ uvažuje Petr Matoušek. „Terry Gilliam ho má taky, ale když přepisuje klasické carrolovské látky, jde spíše o pohádky pro teenagery a dospělé. Eric Idle by všechno nejradši odtančil, Michael Palin je zase příznivcem situačního humoru.“

Monty Pythoni se zrodili z filozofického hledání hranic komunikace


Věděli jste, že...
... za sedmého člena skupiny je někdy označovaná herečka Carol Clevelandová? Ztvárnila řadu ženských postav jak v Létajícím cirkusu, tak v montypythonovských filmech.

„Je vidět, že všichni členové Monty Pythonů – až na Terryho Gilliama, který je Američan – jsou absolventi Oxfordu nebo Cambridge. V 60. letech, kdy začínali, vrcholil kult filozofa Ludwiga Wittgensteina, který uvažoval o komunikaci a o jejích hranicích,“ připomíná Petr Matoušek, co Monty Pythony na počátku jejich existence inspirovalo.

Terry Jones má podle něj v hrátkách s jazykem mezi ostatními členy skupiny naprostý prim. „Má například největší podíl na skeči ze sýrárny nebo z vikingského bufetu. Jeho humor je zkrátka hodně založen na jazyce. V Pohádkách k neuvěření se nicméně krotil natolik, že jde spíše o situační než jazykový humor,“ popisuje Petr Matoušek.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio