Hrdina bez superschopností. Batman dnes slaví 75 let a stále fascinuje

27. květen 2014

Neumí létat a ani není nadán nadpozemskou silou. Se zlem se vypořádává pomocí svého mozku a techniky. Přesto poutá pozornost již několikáté generace. V Ranním Plusu jsme o tomto legendárním komiksovém hrdinovi mluvili s publicistou Ondřejem Čížkem.

Sláva jednoho z velikánů komiksového světa, Batmana, začala 27. května roku 1939 v měsíčníku Detective Comics. Stvořil ho spisovatel Bill Finger a kreslíř Bob Kane. Právě Bob Kane říká, že tajemství úspěchu Batmana spočívá v jednoduchosti kresby a ve snadné rozeznatelnosti postavy.

Někteří Kaneovi nemohou odpustit, že svému plachému kolegovi, spisovateli Fingerovi, nepřiznal autorství a ukradl slávu. Mezi jinými to tvrdil další ze spoluautorů batmanových příběhů, kreslíř Jerry Robinson. Ten stvořil postavu Jokera a podílel se také na dalších postavách.

„Postava Batmana je považovaná za superhrdinskou. On sám však nemá žádné nadpřirozené schopnosti. Když bojuje proti kriminalitě, používá svůj mozek,“ říká Ondřej Čížek, publicista serveru Komiksárium.cz.

Čížek také dodává, že postava Batmana je velmi eklektická: „Když Bob Kane vymýšlel postavu Batmana, inspiroval se Sherlockem Holmesem, létajícím strojem Leonarda da Vinciho a v neposlední řadě také postavou Zorra. Postava Batmana tak v sobě nese řadu popkulturních odkazů, což je pro dnešní společnost lákavé.“

Pod maskou Batmana se skrývá miliardář Bruce Wayne. Tomu v dětství při pouliční loupeži zabili rodiče. Jeho převtělování do hrdiny Gotham City, který bojuje se zlem často na hranici zákona, je tak zároveň vyrovnáváním se s vlastní minulostí.

Ačkoliv se Batman dočkává stále nových zpracování, v minulosti mu hrozil konec. Zásadně do jeho estetiky a příběhů promluvil v 80. letech Frank Miller. Ten v roce 1986 vydal Návrat temného rytíře. Batman v něm převlékl kostým a opustil dětský svět.

Nejnovější filmové pokračování příběhů tohoto superhrdiny se chystá na rok 2016 do filmu Batman vs. Superman. V roli Batmana se představí Ben Affleck.

autoři: hbe , Pavla Králová
Spustit audio