Hranické mauzoleum obětí první světové války je evropský unikát

Vojenský památník v Hranicích ukrývá mauzoleum, které je v Evropě naprosto unikátní. V podzemních prostorách je na 1500 betonových schránek s ostatky obětí první světové války. V těchto dnech je mauzoleum mimořádně přístupné. Co návštěvníky čeká sedm metrů pod zemí, to jsme se vydali zjistit v doprovodu místního amatérského historika Václava Bednáře.

Odemykáme speciální zámek a vstupujeme dovnitř skoro jako do trezoru. „V prostoru nad námi býval původně vojenský hřbitov. Ten musel být v letech 1935–1937 zlikvidován, protože se do spodní vody dostávaly choroboplodné zárodky. Přitom byla provedena exhumace obětí, které byly vloženy do těchto malých šedesáticentimetrových schránek,“ ukazuje pan Bednář.

Po schodech jsme sestoupili zhruba sedm metrů pod zem. Všude nás obklopují police s betonovými schránkami. Každá z nich je opatřena měděným štítkem s číslicí. Mělo by jich tady být kolem patnácti stovek.

Za každým štítkem se skrývá konkrétní osoba, potvrzuje pan Bednář: „U každého čísla můžeme říct, kdo tam je pohřben. Nejen jeho jméno a ze které armády byl, ale také krátké curriculum vitae.“

Nepřátelé i civilní oběti spočinuli vedle sebe

Postupujeme dál do hlavní části památníku. Police jsou zpevněné kovovými rámy kvůli velké hmotnosti schránek. Pan Bednář prozrazuje, že jenom konstrukce každé rakvičky váží přes šedesát kilogramů.

Na hřbitově v Hranicích spočinuly stovky obětí světové války

„Uvnitř jsou ostatky. Před třemi roky jsme napočítali 1442 rakviček. Pokud se přihlásí pozůstalý, který má zájem, aby se ostatky jeho předka převezly, převezou se. Stále ještě k tomu dochází.“

Unikátní je i to, že v mauzoleu vedle sebe leží ostatky vojáků z obou front: „Jsou zde vojáci rakousko-uherské a německé armády, kromě toho jsou zde pochováni také vojáci italské, ruské a srbské armády,“ vypočítává amatérský historik.

„Stále však mluvíme o vojácích a ono to není tak docela pravda,“ upozorňuje pan Bednář. „Jsou tu i civilisté. Jedna z nejstarších obětí je žena, která měla 89 let, pocházela z dnešní Ukrajiny a byla to pravděpodobně válečná uprchlice. Ale hlavně je to tu zvláštní tím, že zde byli pochováváni vojáci všech konfesí – například i mohamedáni. Jedinou výjimkou je konfese židovská.“


Zvětšit mapu polohy válečného mauzolea v Hranicích

autor: zem
Spustit audio