Horolezec Radek Jaroš vystoupal na K2, zdolal tak poslední ze 14 osmitisícovek

26. červenec 2014
Zprávy

Radek Jaroš zdolal legendární, 8611 metrů vysokou horu K2 v Himálajích. Český horolezec tak bez použití kyslíkového přístroje vystoupal na všech 14 osmitisícovek, K2 byla poslední, která mu zbývala. Stal se teprve čtvrtým horolezcem z České republiky na jejím vrcholu. Současně se stal patnáctým člověkem, který má na svém kontě všech 14 nejvyšších vrcholů světa.

"Podařilo se mu dosáhnout vrcholu K2 pět dní před 60. výročím prvovýstupu na tuto horu. Je to jediný Čech, který dosáhl na Korunu Himálaje, tedy vylezl na všech 14 osmitisícových vrcholů bez kyslíku,“ hlásila moderátorka Radiožurnálu Lucie Výborná, která je součástí expedice na K2.

„Ten boj o K2 byl mimořádně složitý. Radek vyšel o půlnoci a stanul na vrcholu v 16.00, tedy 16 hodinová bitva o vrchol K2. Ráno bylo krásné počasí, pak se bohužel zatáhlo. Zhruba ve 12 přišel obrovský mrak, takže tam byl Radek v husté mlze,“ popsala Výborná.

Po Radku Jarošovi dobyl Ká dvojku i další člen výpravy - Jan Trávníček. Oba teď sestupují do nejbližšího výškového tábora.

Druhá nejvyšší hora na světě - K2, bývá mezi horolezci často označována za vůbec nejtěžší z osmitisícovek. Její největší zbraní je kromě výšky také proměnlivé počasí. Radek Jaroš ji zdolal na pátý pokus.


-K2 měří 8611 metrů a nachází se v pohoří Karákoram
-Domorodci ji nazývají Čogori, Číňané Qogir
-Jako první ji zdolali v roce 1954 Italové Lacedelli a Compagnoni
-Celkem se dostalo na vrchol 306 horolezců, 81 jich zahynulo
-Prvním Čechem na K2 byl v letech 1983 a 1986 Josef Rakoncaj

„Ta hora je vystrčená na hranici Číny s Pákistánem a zachytává dost velký nečas, jsou tam rychlé změny počasí a stává se hodně nepřístupným vrcholem,“ vysvětluje horolezec Marek Holeček.

Jaroše od pátého pokusu o zdolání vrcholu K2 neodradily ani dlouhotrvající zdravotní potíže, kdy po návratu z předloňské expedice na Annapurnu podstoupil sérii operací omrzlých prstů.

Před Jarošem dokázali z českých horolezců vylézt na K2 jen v 80. letech Josef Rakoncaj, v roce 2007 Libor Uher s expedicí Leopolda Sulovského a před dvěma lety bývalý pražský primátor Pavel Bém, ten ovšem s použitím kyslíkového přístroje.


Zvětšit mapu
autor: lvb
Spustit audio