Hongkong ochromila generální stávka. Ne všichni ale s demonstranty souhlasí, hlásí zpravodaj Jakš

5. srpen 2019

Statisíce demonstrantů při pondělní ranní špičce obsadily stanice metra i železnice. Zrušeno bylo rovněž více než 100 letů. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová situaci označila za „mimořádně nebezpečnou“.

Několik týdnů trvající protesty proti místní čínské správě pokračovaly v Hongkongu i během pondělního rána. Desetitisíce lidí se nedostaly do práce. Ve městě dochází k potyčkám mezi protestujícími a lidmi podporujícími čínskou správu.

Čtěte také

„Jde o to, že zdaleka ne všichni obyvatelé s demonstranty souhlasí. Viděl jsem situaci, kdy se starší muž domáhal vstupu do metra. Skupina mladých lidí mu v tom bránila. Za chvíli došlo k rvačce. Demonstranti muže zbili, a pak se mu posmívali,“ popisuje situaci na místě zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš s tím, že na statisícové demonstrace prakticky okamžitě odpovídají desetitisíce příznivců Číny.

„Radikalizace společnosti je zde skutečně očividná,“ doplňuje Jakš.

Neodstoupím

Situaci v ulicích komentovala na mimořádné tiskové konferenci také správkyně města Carrie Lamová. Podle jejích slov je situace v Hongkongu mimořádně nebezpečná a trpí i ekonomika této speciální administrativní zóny.

Lamová prohlásila, že ví, kdo za protesty stojí, a že pořádek a právo budou znovu obnoveny. Na tiskové konferenci také zopakovala, že v žádném případě nehodlá ze své funkce odstoupit. Podle ní naopak nastal čast odložit neshody a spojit se.

Právě její konec ve funkci je jedním z klíčových požadavků nespokojených obyvatel Hongkongu. Ti požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která je od roku 1997 opět v čínské správě.

autoři: Vladimír Kroc , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související