Hlučné bary v Dalmácii čeká uzavření

29. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Provozovatelé barů v Chorvatsku to nemají jednoduché - tedy alespoň takových provozoven, kde hluk překročí povolenou hranici. Inspektoři takové bary zavírají na 8 dní. Ostrov Jakljan u Dubrovníku je na prodej: stojí 3,5 milionu euro. Na chorvatských silnicích budou v sobotu stát kolony aut.

Nočním radovánkám v otevřených lokálech u kempů a hotelů je konec. Právě teď, kdy vrcholí sezóna, se na hlučnou noční zábavu zaměřily kontroly chorvatských hygieniků. Každému provozovateli, kterému se prokáže překročení přípustné hranice decibelů, hrozí, že mu kontroloři bar zavřou nejméně na 8 dnů. Vyšší trest pak může za opakované porušení nočního klidu udělit soudce. Hygienici před časem na měření hluku získali nové přístroje. S nimi teď do terénu vyrážejí na upozornění lidí, kteří kvůli rámusu z barů nemohou spát.

Jeden z ostrovů u Dubrovníku je na prodej. V chorvatských novinách se objevil inzerát Republiky srbské, že prodá svůj majetek na území Chorvatska. Konkrétně se jedná o objekty a pozemky zahrnující komplex dětské ozdravovny Jakljan na stejnojmenném ostrově. Minimální cena činí bezmála 3,5 miliónu eur. Ostrova Jakljan je součástí souostroví nedaleko Dubrovniku, má rozlohu asi 3,5 kilometru čtverečních a oficiálně není obydlen.

Očekává se nejsilnější provoz na chorvatských silnicích této sezóny. Na cestách se má pohybovat až 200.000 aut. V turistických střediscích se rekreovalo už tento týden velké množství turistů. Ti teď odjíždějí domů a místo nich se k Jadranu chystají tisíce dalších. Situaci zhorší také to, že ve dvou německých spolkových zemích začínají teprve teď prázdniny a velké německé a italské koncerny mají celozávodní dovolené.

Už v pátek jezdily chorvatským vnitrozemím i po jadranské magistrále kolony aut. Čekalo se ale jen na hraničních přechodech. Na Macelji na vjezdu do Chorvatska stály osobní auta 20 minut, nákladní 1,5 hodiny. Na Bregani osobní auta čekala 15 minut, nákladní 3 hodiny. Kvůli velkému množství aut na výjezdu z Chorvatska posílá policie z hraničního přechodu Macelj občas auta také na přechod Lupinjak.

Chorvatský automotoklub vyzývá řidiče, aby pokud nemusejí - nejezdili zítra mezi 5. a 18. hodinou. Pokud se chtějí dostat od moře bez dlouhého čekání, mají sjet z dálnice A1 na silnici D23 u Brinje.

Řidiči, kteří mají auto na plyn, mohou teď natankovat také na ostrově Brač. Nová čerpací stanice LPG se nachází v Supetaru. Distributor plynu tak vyšel vstříc návštěvníků tamních kempů, nabídku ale ocení také mítní. V Chorvatsku totiž jezdí na plyn přibližně 20 tisíc aut.

Chorvatsko vydalo přehled oblíbenosti turistických středisek a hotelů. Hotel Dalmácie v Makarské se stal Hotelem roku 2005. Nejlépe totiž splnil hodnocená kritéria, mezi která nepatřila jen vybavenost samotného objektu, ale také úroveň celého střediska.

V Kninu se začátkem srpna chystá velká letecká show. Předznamenaly ji první přelety migů, vrtulníků a dalších strojů Chorvatského letectva nad touto oblastí. Aeroshow se na fotbalovém hřišti v Kninu uskuteční 5. srpna při příležitosti 10. výročí osvobození města. Na slavnost mají dorazit také chorvatský prezident Mesič a premiér Sanader.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude velké teplo i v sobotu. U Jadranu mají teploty vystoupit až na 35 stupňů. Ve vnitrozemí hlásí meteorologové až 40.
Předpověď pro jachtaře uvádí vítr jihozápadní a západní, na severním Jadranu i jižní, o rychlosti 4-12 uzlů.
Moře má být na stupni 2-3, viditelnost 10-20 kilometrů, místy kvůli mlžnému oparu 4-10 kilometrů.

autoři: leš , mvo
Spustit audio

Více z pořadu