Hit století - výsledky první etapy ankety

2. září 1999

Tak už je to tady - největší anketa v historii české hudby má za sebou první etapu. Agentura Musica Bohemica, která je spolu s Českým rozhlasem vyhlašovatelem ankety, spočítala výsledky z došlých hlasovacích lístků. Každý ze čtenářů a posluchačů měl dát hlas jeden písni z každého desetiletí našeho století a jeden hlas mohl přidělit písni bez ohledu na desetiletí, ve kterém vznikla.

Po desetiletích jsou tedy výsledky následující:

1. Po starých zámeckých schodech (1907)

2. Pětatřicátníci, hoši jako květ (1918)

3. Když z jara první vonný květ (1925)

4. Cikánka (1931)

5. Ta naše písnička česká (1932)

6. Škoda lásky (1945)

7. Píseň pro Kristýnku (1954)

8. Modlitba pro Martu (1968)

9. Holubí dům (1974)

10. Holky z naší školky (1982)

11. Medvídek (1999)

Všechny tyto písničky představíme posluchačům ještě jednou v dalším seriálu na ČRo 1 - Radiožurnálu. Ten by měl představovat i různé verze těchto písní. Hit za rok letošní budeme znát v prosinci zároveň s anketou Český slavík.

Všechny vítězné písně rovněž nazpívají současní interpreti - hvězdy naší populární hudby. Na tomto projektu už začíná pracovat Karel Svoboda, který je zase skladatelskou hvězdou v naší republice. Nové verze uslyší posluchači na závěrečném galakoncertě v lednu příštího roku, kde se také dozvíme název největšího hitu tohoto století.

Pokud Vás zaujal seriál k anketě Hit století, můžete si všechny písně, které do něj byly zařazeny, poslechnout i doma na kazetách a CD. Mimo jiné je možné je zakoupit pomocí objednávky na stránce Edice Radiožurnál či v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské. Dosud vyšly první dva díly s písničkami z let 1900-1919 a 1920-1939. Na září připravujeme vydání dílu třetího, do konce roku pak zbývajících dvou.

Jestliže jste tedy v první etapě ankety Hit století nehlasovali, připravte se na etapu druhou. Podmínky hlasování se včas dozvíte. Mimo jiné i na těchto našich internetových stránkách.

autor: psk
Spustit audio