Herní průmysl v Česku roste. „Neustále hledá lidi, otevřené jsou všechny pozice,“ zní z asociace

3. září 2022

Český herní průmysl v posledních letech roste a potřebuje další pracovní síly. Na pražské FAMU se proto před půl rokem otevřel magisterský obor Herní design, vede ho Andrej Sýkora: „Je to prostor pro experimentování, pro zkoušení inovativního designu a pro možnost selhat. To je hrozně důležité. Herní design znamená mechaniky, koncept hry, jak  by to mělo fungovat. Jak to vypadá, když jde hráč doleva, doprava, jak vypadají jednotlivé levely.“ 

Součástí studia Herního designu je i povinná stáž v herní firmě. „Můžeme ji domluvit my, nebo si student může najít stáž sám a vyjet s tím i na Erasmus,“ přibližuje Sýkora.

Čtěte také

Teprve za pár měsíců, na konci prvního ročníku, budou mít studenti hotové první svoje hry. „A to budou zatím jen prototypy. Svoje absolventské hry vydají až za dva roky. Takže na hodnocení je ještě brzo, ale z ostatních kateder cítíme zájem studentů o přednášky lidí z praxe,“ říká vedoucí oboru.

Roční obrat tuzemského herního průmyslu v posledních letech roste a přesáhl hranici pět miliard korun. Je tak podle Pavla Baráka z Asociace herních vývojářů dvakrát větší než filmové a televizní odvětví dohromady.

V Česku je rozhodně nedostatek lidí pro herní průmysl a tento stav dlouhodobě trvá.
Pavel Barák

„V Česku je rozhodně nedostatek lidí pro herní průmysl a tento stav dlouhodobě trvá. To odvětví hledá často vysoce kvalifikované pracovníky, kterých je obecně na trhu málo,“ říká Barák.

Herní průmysl v Česku zaměstnává už dva tisíce lidí. „Pracovní místa neustále vznikají, na jakoukoli pozici dnes bude aktuálně nějaké místo otevřené. Podle našeho průzkumu otevřely v roce 2020 herní společnosti více než 300 míst. To se nemusí zdát hodně, ale je to odvětví o dvou tisících lidí,“ zdůrazňuje Barák.

Nejvíce lidí v průmyslu jsou podle průzkumu asociace samoukové, často se také konkrétním dovednostem naučí až ve firmách. 

Více si poslechněte v Zaostřenu Martina Hrnčíře.

Spustit audio

Související