Gratulace přišly od hráčů z jiných českých klubů, směje se Veselý po vítězné premiéře u reprezentace

23. březen 2024

Jaroslav Veselý má za sebou úspěšnou premiéru u fotbalové reprezentace. Asistent trenéra Ivana Haška si vítězný debut odbyl v Oslu při vítězství národního týmu nad domácím Norskem 2:1. V rozhovoru přiznal, že ho po zápase chválilo několik hráčů z odlišných klubů české ligy.

„Roli asistenta prožíváte emočně méně, než jako hlavní kouč. Mám větší prostor to analyzovat. Jsem rád především za Ivana a za kluky,“ říká po svém debutu u reprezentace asistent trenéra Ivana Haška Jaroslav Veselý.

„Určitě mám radost, že jsme to zvládli. Upřímně bych ale větší radost měl, kdybychom se takto bavili po prvním duelu na Euro,“ směje se Veselý.

Šestačtyřicetiletý kouč dál zůstává i hlavním koučem ligových Bohemians. Tuto roli ale při své premiéře na lavičce národního A-mužstva dokázal potlačit a s Ivanem Haškem si nepřekáželi.

„S Ivanem jsme sehraní. Každá role má svá specifika. Teď už se to trochu stírá, protože realizační týmy jsou široké a lidé dostávají velký prostor. I já dávám prostor svým spolupracovníkům. Myslím si, že můžu přinést klid, nadhled a můžu Ivanovi dát zpětnou vazbu, jak to cítím. On si z toho pak vybere,“ povídá Veselý, který dostal po vítězném debutu u reprezentace i několik gratulací.

Paradoxně ne od svých svěřenců z vršovického klubu. „Dostal jsem gratulace od jiných hráčů a jiných klubů napříč českou ligou. Šlo třeba o nějaké bývalé svěřence, které jsem v minulosti vedl. Také občas hráčům pogratuluji, když se jim něco povede a mám z toho upřímnou radost,“ usmíval se pár hodin po příletu z Osla Veselý.

Chybějící presink

Českého kouče těšilo i vítězství nad Norskem s hvězdami Premier League v sestavě - útočníkem Erlingem Haalandem a Martinem Odegaardem. Na výkonu národního týmu ale stejně jako hlavní kouč Ivan Hašek našel i spoustu negativních věcí.

„Úplně nám nefungoval presink, který jsme plánovali a nejela součinnost na stranách. Také nám nešla činnost po zisku míče. Mnohdy jsme dobře získali míč někde u boxu, ale ztratili jsme ho a nebyla tam schopnost udržet balon po nějaký souvislejší časový úsek do většího držení, abychom otupili tlak soupeře,“ přiznává Veselý. 

V sobotu společně trénovali ti čeští fotbalisté, kteří v Norsku hráli jen chvíli, anebo vůbec. Ostatní regenerovali a léčili šrámy z Norska. Odpoledne mají hráči volné. Ale vzhledem k listopadové účasti trojice Jan Kuchta, Jakub Brabec a Vladimír Coufal na olomoucké diskotéce museli realizačnímu tým nahlásit, kam vyráží.

„Máme pod kontrolou, kam hráči jdou. Pracujeme s důvěrou, ale víme prostě, kdo nás opouští a kam se případně chystá. Rozhodně jim chceme dopřát, aby se potkali s rodinou,“ vysvětluje Veselý.

V neděli se už fotbalová reprezentace sejde na tréninku v kompletním složení a bude pokračovat v přípravě na druhé přípravné utkání. To odehrají Češi v úterý večer na Letné proti Arménii od 20.00. Radiožurnál Sport odvysílá přímý přenos, Radiožurnál nabídne reportážní vstupy.

autoři: Pavel Tylšar , rej
Spustit audio

Související