GPS, volant, motor i brzdy. Hackeři umí zablokovat i ovládat auta na dálku

14. březen 2017

Počítačové útoky jsou čím dál sofistikovanější. Hackeři útočí na servery, počítače a mobilní zařízení. Do jejich hledáčku se ale nově dostávají i automobily. „Je to reálná hrozba,“ říká bývalý ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti Vladimír Rohel.

Informace se dostala do popředí zájmu světových médií po nedávném úniku dat ze CIA. Portál WikiLeaks zveřejnil kolem osmi tisíc stran dokumentů o útočném programovém arzenálu CIA, s nímž může agentura pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů a dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.


Podle informací FBI bylo z důvodu možného napadení elektronických systémů svoláno v USA k opravě 1,5 milionu automobilů.

Jako opravdu reálnou hrozbu situaci vyhodnotil i bulletin americké Národní správy pro bezpečnost silničního provozu z roku 2016. Ten upozorňuje na možnost ovládnutí vozu pomocí USB, bluetooth nebo wi-Fi. Problém se netýká pouze moderních automobilů. Možné ohrožení mohou představovat i zařízení připojená přes diagnostický port vozu, která jsou na českém trhu volně k dostání.

První ukázka bezdrátového napadení automobilu proběhla už v roce 2015. Na palubě byl tehdy redaktor serveru Wired. Jedním z „útočníků“ byl Chris Valasek, současný bezpečnostní expert centra pokročilých technologií firmy Uber. Dokázal vozidlo na dálku nejen sledovat pomocí GPS, troubit, spouštět stěrače a hudbu, ale také odstavit motor, brzdy a ovládat volant vozu. Vše pomocí integrovaného palubního informačního systému.


Jak omezit riziko útoku?
- akutalizujte pravidelně software vozu. Akutalizaci nestahujte z neoficiálních stránek a k instalaci použijte čisté paměťové zařízení.
- vyhněte se úpravám softwaru vozu, které nejsou schváleny výrobcem
- omezte používání zařízení v diagnostickém OBD-II portu ve vozidle
- zamezte možnému přístupu cizích osob k automobilu

Problémem nejsou schopnosti automobilů, ale možnosti komunikace. „Jakmile auto začíná komunikovat s mobilním telefonem nebo systémem wi-fi, je možný způsob jak ho nakazit a jak se do něj dostat,“ vysvětluje Rohel. Jednou z možností, jak automobil napadnout, je mobilní telefon řidiče. Stačí jej mít pomocí handsfree nebo napájení připojený k vozu.

Podle Vladimíra Rohela tak sice nemá řidič příliš šanci ovlivnit zabezpečení auta, může ale zabezpečit to, co k vozidlu připojí.

autor: jaw
Spustit audio