Fráze a žvásty Lukašenka v lidech vyvolávají už jen vztek, komentuje běloruské demonstrace exulant

13. srpen 2020

Čtvrtá noc protestů proti výsledkům běloruských voleb a dva mrtví. Poslední obětí je 25letý muž, kterého podle jeho matky drželi hodiny v policejním voze, to ale úřady odmítly. Podle bývalého politického aktivisty a běloruského exulanta Vladislava Jandjuka vyšli ve čtvrteční ráno do ulic i lékaři z nemocnice v Minsku.

„Dá se čekat, že protesty budou dál pokračovat. Společnost bohužel nemá moc legálních možností, jak situaci změnit,“ říká ve vysílání Plusu Jandjuk.

Čtěte také

„Těžko můžeme předpokládat, že by ústřední volební komise změnila názor a nařídila přepočítání hlasů. Je to zcela nový stav společnosti, která si začíná uvědomovat, že je tady velká většina, která protestuje proti stávajícím pořádkům,“ dodává.

Prezident Alexandr Lukašenko ve středu prohlásil, že protestující jádro tvoří lidé s kriminální minulostí nebo nezaměstnaní, kteří se podle něj jen potulují po ulicích. A vyzval je, aby šli raději pracovat.

„Protesty jsou masivní a napříč společností,“ komentuje Jandjuk. „Fráze a žvásty Lukašenka, a to od koronaviru a dalších jeho projevů, ty už v lidech vyvolávají spíš vztek než pokus o nějaké pochopení, o čem ten člověk vůbec mluví,“ zlobí se.

Demonstrace jsou teď jiné

Analytik zahraničního dění deníku Referendum Petr Jedlička s Jandjukem souhlasí. „Situace je jiná než po volbách v letech 2006 nebo 2010,“ domnívá se. Tehdy se taky protestovalo, ale demonstrace vydržely tak týden, 14 dní a na ulicích byli hlavně tvrdí stoupenci disidentské opozice. Teď je to podle něj jiné. 

Čtěte také

A to proto, že se změnila samotná země. „Bělorusové prošli koronavirovou krizí, ale na rozdíl od zbytku světa ji režim popíral, až zesměšňoval, a to i ve chvíli, kdy začali umírat lidé,“ připomíná Jedlička.

Lukašenko taky bez základních zdravotních opatření uspořádal 9. května velkou vojenskou přehlídku. „Je důležité zmínit i to, že běloruské hospodářství bylo už před koronavirovou krizí v recesi a ta teď bude ještě hlubší,“ odhaduje Jedlička.

Další mrtvý 

Běloruská policie demonstrace tvrdě potlačuje, včerejší noc ale byla o něco klidnější, přesto jsou už dva mrtví. 25letý muž zemřel ve středu v jihovýchodním městě Gomel, nedaleko polských hranic. Měl se podle úřadů účastnit nelegálních protestů, později se začal cítit špatně, byl proto transportován do nemocnice, kde zemřel. Příčinu smrti má objasnit další vyšetřování. 

Rádio Svobodná Evropa ale vypátralo matku oběti, podle které měl syn problémy se srdcem a zemřel poté, co ho policie držela hodiny ve voze. Protestů se podle ní vůbec neúčastnil a policie ho zadržela při cestě za přítelkyní.

6 tisíc zadržených 

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová ve středu odsoudila násilné potlačování pokojných demonstrací. Kromě zatýkání používají pořádkové síly taky střelbu gumovými projektily, slzný plyn, zábleskové granáty, vodní děla ale i obušky.

Stovky lidí už skončily v nemocnicích, podle BBC je zraněných nejméně 200, zadržených pak až 6 tisíc. Komisařka už vyzvala k osvobození zadržených, mezi nimiž jsou i nezletilé osoby nebo náhodní kolemjdoucí. 

Litva, Polsko a Lotyšsko nabídly, že zprostředkují jednání k ukončení současné politické krize v zemi. Lukašenkův režim by ale musel přestat s násilným postupem proti demonstrantům a opozici, a to včetně propuštění zadržených. Musela by také vzniknout rada s podílem zástupců občanské společnosti. 

V případě, že by Minsk takové jednání odmítl, můžou následovat další sankce proti Bělorusku. „Nečekám zavedení drastických plošných ekonomických sankcí, ale zacílené na to, aby režim propustil část lidí, které zadržuje. Jen připomenu, že za poslední tři čtyři dny je jich přes 6 tisíc,“ odhaduje Jedlička závěrem. 

Celý rozhovor Renaty Kropáčkové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.