Libor Dvořák: Čelní představitele běloruské opozice odsouzeni za to, že se Lukašenka nezalekli

7. září 2021

V pondělí byl v Minsku za zavřenými dveřmi vynesen rozsudek nad dvěma význačnými představiteli běloruské opozice – Marií Kalesnikavovou a Maksimem Znakem. Ona dostala jedenáct let, on deset. Oba se měli provinit hned proti třem paragrafům trestního zákoníku – údajně vyzývali k činům ohrožujícím národní bezpečnost, podíleli se na vzniku extremistické formace a také na spiknutí, jehož smyslem bylo uchvátit moc v zemi.

Máša Kalesnikavová a Maksim Znak byli během loňské předvolební prezidentské kampaně nejbližšími spolupracovníky Lukašenkova významného protikandidáta, bankéře Viktara Babaryky.

Čtěte také

Po uvěznění tohoto diktátorova soupeře, jehož Lukašenko zřejmě považoval za příliš nebezpečného na to, aby bylo možné ho vůbec k volbám připustit, se Máša i Maksim připojili ke zcela nové tváři běloruské opozice, Svjatlaně Cichanouské, která se o politiku nikdy nezajímala, ale považovala za nutné zastoupit svého muže Sjarheje, rovněž kandidujícího proti Lukašenkovi a rovněž krátce před volbami uvězněného.

Jaká ale byla cesta obou minských odsouzenců do běloruské opoziční politiky?

Ve světě méně známý právník Maksim Znak se o politické záležitosti své země, stále více utlačované příslovečným posledním evropským diktátorem, začal aktivně zajímat po prezidentských volbách roku 2006 a tehdy se poprvé aktivně zúčastnil protestů, za což si odseděl z dnešního pohledu směšných čtrnáct dní ve městě Žodino.

V nadějně vypadající předvolební situaci loňského roku se pak stal právníkem štábu Viktara Babaryka.

Ortel nad principy

O dost poutavější je příběh dnes už světoznámé běloruské opoziční hrdinky Marie Kalesnikavové, flétnistky, žijící přes deset let ve Spolkové republice. Ta s Babarykem na velkém kulturním projektu, který bankéř financoval, spolupracovala už od roku 2017, a tak když ji přizval, aby se stala oficiální mluvčí jeho kampaně, okamžitě souhlasila.

Čtěte také

Její povolební příběh je dobře znám: když se ji tajná policie pokusila vytlačit přes bělorusko-ukrajinskou hranici mimo vlast, roztrhala svůj pas, vyhodila ho z okna automobilu ven, hranici proto nemohla překročit a sama si tak svůj rozsudek víceméně předem vybrala.

Členové Babarykova štábu hned po oznámení rozsudku nad oběma opozičníky vydali prohlášení, v němž se praví, že nejde o ortel nad konkrétními lidmi, ale nad principy, které reprezentují: „Maks je ztělesněním víry v triumf práva a zákonnosti, Máša pak víry v dobro a spravedlnost.“

Libor Dvořák

Dá se to však říct i méně vznešeně – Máša Kalesnikavová a Maksim Znak byli vskutku brutálně odsouzeni za to, že se Alexandra Lukašenka jednoduše nezalekli. A on sám dobře ví, že takoví lidé jsou pro něj nejnebezpečnější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu   

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.