Francouzům české předsednictví připomněli i Tatabojs

12. leden 2009
Zblízka

České předsednictví Evropské unie začalo oficiálně prvního ledna. Včera večer si však jeho zahájení připomněli v našem Českém centru v Paříži, kam náš zastupitelský úřad pozval diplomaty nejen z Francie, ale i dalších evropských zemí - a k tomu hrála skupina Tatabojs. Během posledního týdne o nás začíná francouzský tisk psát už pochvalněji.

Přenesme se do Českého centra, kde probíhá slavnostní večer k zahájení českého předsednictví. Z Prahy přijela skupina Tatabojs. Mezi pozvanými hosty jsou především diplomaté z řady evropských zemí i novináři. Je to trochu symbolické. Naše předsednictví se v Paříži představuje v době, kdy francouzský tisk začíná o nás psát o poznání příznivěji než před několika týdny.

Navíc skupina svou hudbou vyprovokovala publikum, které odložilo diplomatickou zdrženlivost a tančilo se o 106. Což do jisté míry překvapilo i Milana Cajse, zpěváka kapely i hráče na bicí, který skupinu založil. "Jsme všichni velmi překvapeni, i když si myslím, že atmosféru ve větší části vytvořili zaměstnanci Českého centra, kteří byli vepředu. Ale vůbec jsme nevěděli, co máme od koncertu čekat, jsme nadšení. Do Českého centra jsem se rád vracel, byl jsem tu před třemi roky s výstavou Orbis pictus, tak jsem věděl, do čeho jdeme. Prostor jsem znal a jsem kluky upozorňoval, že je hodně komorní. Tomu jsme uzpůsobili i program," uvedl Milan Cajs.

Ještě před několika týdny si francouzský tisk nebral v souvislosti s českým předsednictvím servítky. Le Mond a především Le Figaro kritizovaly naši špatnou připravenost a otevřeně se přikláněly k tomu, že prezident Sarkozy musí coby opravdový leader EU skončit, neboť Češi prý předsednictví nezvládnou.

Jak si český velvyslanec v Paříži Pavel Fischer vysvětluje tak negativní postoj francouzských médií k nám? "Myslím, že se stalo něco docela zajímavého. O České republice se zde totiž vlastně moc nemluvilo. Nejsme tak významnou ekonomikou, aby o nás museli zdejší kapitáni průmyslu každý den číst. Nejsme ani politicky tak rozhodujícím územím, aby se museli denně zajímat o to, co se u nás děje. A posledních týdnech si najednou uvědomili, že nás neznají. Vyslali do Prahy zástupy reportérů, aby dělali reportáže, rozhovory. Najednou se z té anonymní, banální země, České republiky, stává území, kde se rozhoduje o důležitých věcech," vysvětlil.

Jednu z novinářek, která do Prahy přijela, je Stephane Kovacsová, která nás pravidelně kritizuje na stránkách svého listu Le Figaro. V poslední době však výrazně zmírnila tón a minulý týden přinesla celostránkový portrét našeho ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jehož diplomatický šarm je podle ní největším trumfem českého předsednictví. Ale podle ní pro nás stále zůstává problém v podobě současného prezidenta Václava Klause.

"Je tu pořád Klaus, který může věci komplikovat. Nedovedu si představit, jak by mu někdo mohl zabránit mluvit proti Lisabonské smlouvě. To pro vás může být velkým problémem, i když nemáte prezidentský systém," řekla novinářka.

Nápaditá hudba Tatabojs a uvolněná atmosféra v sále Českého centra přispěly k našemu dobrému rozjezdu. Po veleúspěšném předsednictví Francie nastoupí nevyzpytatelní a často nerozvážní Češi, píše Le Mond. Před časem připustil ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, že ambice Sarkozyho můžou pro nás některé záležitosti poněkud zkomplikovat.

Ale podle senátora a prezidenta Komise pro evropské záležitosti Huberta Haenela znají Francouzi své místo. "Myslíte si, že Francouzi nebudou respektovat institucionální systém a to, že předsednictví rotuje? Budou. Ale zároveň si budou udržovat vliv i jinak. Ostatně nelze se tomu divit. Francouzské předsednictví bylo opravdu výjimečné. Blíže jsem sledoval naše předsednictví v roce 2000 a je to nesrovnatelné. Takže takové předsednictví bude opravdu těžké následovat," dodal senátor.

autor: jšm
Spustit audio