Francie přebírá předsednictví v Radě Evropské unie

1. červenec 2008
Zblízka

Je 1. července, posloucháte dopolední Radiožurnál. Nejenom v České republice se tímto datem leccos změní. Francie se od dnešního dne stává na šest měsíců předsednickou zemí Evropské unie. Francouzští diplomaté přiznávají, že zejména po irském referendu to nebude mít Paříž v čele Evropské rady vůbec jednoduché. Jak zjistil v ulicích francouzské metropole náš tamní zpravodaj Jan Šmíd, sami Francouzi totiž připouštějí, že mají k Evropské unii spíše skeptický vztah.

Jan ŠMÍD:
Tak takhle nadšeně předsednictví Evropské unie Francouzi asi nepřivítají. Zatímco politici připravují velké oslavy a řadu koncertů u příležitosti významného dne, mnoho Francouzů je vůči Evropské unii stále skeptických. Mnozí dokonce otevřeně tvrdí, že kdyby se prezidentu Sarkozymu nepodařilo zajistit schválení Lisabonské smlouvy parlamentem, v referendu by prošla jen stěží. Co si Francouzi pod pojmem předsednictví Evropské unie vlastně představují?

vysokoškolačka:
Mám pocit, že nám média vůbec nevysvětlila, o co se jedná a navíc si myslím, že to bude zase nějaký liberální projekt. Já jsem spíše na straně socialistů a mám podezření, že se Sarkozy bude snažit uplatňovat v rámci Unie něco, o co se snaží doma, tady o Francii liberální, ale z důvodů, o nichž jsem mluvila, považuji naše předsednictví spíše jeho image za něco opravdu vágního.

Jan ŠMÍD:
Tvrdí tato vysokoškolačka z Paříže. A její kolegyně, profesorka původem z jihu Francie, dodává:

profesorka:
Problém je ten, že čím dál tím více lidí, kteří v tom vidí cestu k přílišnému liberalismu, to je problém i Lisabonské smlouvy. Samozřejmě můžeme namítnout, že Švédsko je členem Unie a udržuje si svůj sociální systém, ale řekla bych, že u nás je nálada taková, že se na Evropu a Francii v jejím čele díváme trochu s podezřením.

Jan ŠMÍD:
Priority francouzského předsednictví jsou boj proti klimatickým změnám, imigrace, financování politik Unie a obrana. Říká to něco Francouzům? Pojďme se tedy podívat, co si Francouzi myslí o Evropské unii a také o francouzském předsednictví? Jsme teď v ulici /nesrozumitelné/ na pravém břehu řeky Seiny. Vcházím do takového obyčejného tabáku a ptám se prodavače, proč Francouzi nevěnují francouzskému prezidentství příliš pozornosti, jsou skeptičtí?

prodavač v tabáku:
Nezajímá nás to, protože si myslíme, že Evropa je špatně konstruována. Je nás příliš mnoho, každá ze zemí se snaží hlídat si své zájmy a dohromady proto nemůže vytvořit nic, co funguje. A navíc se musím přiznat k tomu, že nemám důvěru v prezidenta Sarkozy.

Jan ŠMÍD:
Říká muž ve stánku. Považovat současně postoj veřejnosti za nepřátelské vůči Unii by však bylo krátkozraké. Jednak Francouzi tak obecně neví, co se děje a když jsou s něčím nespokojeni, tak to kompenzují jinde. Ostatně referendum o evropské ústavě bylo také referendem o ničem jiném. Co tedy Francouzi vnímají? Hlavně by komplexně řešili i jiné pro Francii důležité otázky, například imigraci.

obyvatel Francie:
Co se imigrace týče, myslím, že Evropa umožnila usadit se tady vysokému počtu přistěhovalců a tím vlastně rozměnila národ. Je to důsledek globalizace, všechno je dnes stejné. Nic není zvláštní a vy brzy nebudete Čechem a já Francouzem.

Jan ŠMÍD:
Uzavírá muž z ulice /nesrozumitelné/.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio