Fourcrossaři nadchli Jablonec, nejrychlejší byl český borec Tomáš Slavík

26. červenec 2015

V Jablonci nad Nisou se včera představila fourcrossová světová špička při závodě Světového poháru. Zaplněný bikepark hostil akci Fourcross Relevations potřetí v řadě, a i tentokrát se závod vydařil na výbornou. Především díky výborné divácké kulise.

Na fotbal se lidé v Jablonci příliš nehrnou. Jakmile se ale tady v bikeparku, zhruba 500 metrů právě za fotbalovou Střelnicí sejdou odvážlivci, kteří až 70 kilometrovou rychlostí sviští na svých kolech prudkou tratí s překážkami, je to velká věc. A na místní sjezdovce se sejde přes 12 tisíc přihlížejících.

„Takováhle skvělá akce je tady jednou za rok, takže by byl hřích se v takovém počasí nepřijít podívat. Je to dobrá párty a bikeři jsou fajn,“ říkají fanoušci. Mezitím se jejich hrdinové - vždy po čtyřech - řítí ze sjezdovky.

Tím, že dokážou ve velké rychlosti ustát všechny skoky, snad popírají zákony fyziky, což se dá říct zas a znovu o těch, kteří postoupí do další rozjížďky. Stejně jako třeba ve snowboardcrossu musejí ti nejlepší projít z osmifinále až do finálové jízdy.

„Pro 90% lidí je to něco nepředstavitelného. Patnáctimetrové skoky, v sedmdesáti do lesa mezi stromy. To nedokáže každý a prakticky jde o život. Ve čtvrtek si při tréninku švýcarský závodník zlomil čtyři obratle,“ říká Tomáš Vosyka, technik nejlepšího českého fourcrossaře Tomáše Slavíka.

Ten ve finálové jízdě s přehledem porazil mezinárodní konkurenci, a k radosti domácího publika zvítězil na jablonecké trati potřetí v řadě.

„Poslední dva měsíce jsem měl problémy se zdravím. Jel jsem s natrženými vazy a poslední dva dny beru antibiotika. Jsem takový zabrzděný, ale o to víc si vážím vítězství,“ usmíval se vítěz Tomáš Slavík, který triumfoval před druhým Franouzem Quintinem Derbierem.

„Slyšel jsem, že je to tady perfektní akce. Je vidět, že organizátoři už s tím mají zkušenosti. Bylo to úžasné, perfektní. Město je také krásné a příští rok znovu rád dorazím,“ dodal Quintin Derbier.

autoři: Vojtěch Bureš , David Nyč
Spustit audio