Fotbalu rozumím a mám mu co nabídnout, tvrdí staronový šéf Žižkova Ivan Horník

2. červen 2014

Na výsluní žižkovského fotbalového stadionu se dnes vrátil Ivan Horník. Má za sebou podmínečný trest za korupci ve fotbale, ale teď je staronovým generálním manažerem Viktorie, tedy klubu, který díky němu zažil éru v evropských pohárech. Vystupuje s naprostým klidem, ve značkové košili, opálenou tváří a očima schovanýma za tradičními slunečními brýlemi.

Jaký je to pocit stát po deseti letech na žižkovském trávníku?

Pocit je to krásný. Samozřejmě to je teď jiný trávník, než na jaký jsem zvyklý. Takže pohoda.

Napadlo vás před deseti lety, že se to může zopakovat?

Já jsem velký příznivec Viktorky, chodil jsem na všechny domácí zápasy, ale až takhle dalece jsem nepřemýšlel.

Dokonce jste jednu dobu měl i zákaz vstupu do areálu, je to tak?

Tak v jednu chvíli, kdy pan Vinš kandidoval na předsedu svazu, tak jsem takovou zprávu dostal. Dnes chápu důvody, které k tomu pana Vinše vedly. Ale já jsem na ty zápasy chodil stejně dál.

Kdy se začalo jednat o tom, že byste se sem vrátil?

S panem Vinšem jsem se potkal asi před třemi týdny. Vím, že teď to je jiná Viktorka než před lety. Hrály se tu poháry, dnes je Viktorka ve druhé lize. Je třeba zkvalitnit ekonomické zázemí, od toho se odvíjí složení mužstva. Ale myslím, že společným úsilím se nám to podaří, udělat nějakou základní desku a od té se odrazit dál.

Čtěte také

Aféra, která vás stála toto místo, je deset let stará. Vaše křestní jméno dalo název i divadelní hře. Vy říkáte, že jste si to odseděl. Jak těžké podle vás bude přesvědčit ostatní, že nejste recidivista?

Nechci nikoho přesvědčovat, myslím, že to ukáže budoucnost. Deset let je dlouhá doba, poměry ve fotbale jsou úplně jiné. Nechtěl bych se k tomu ani vyjadřovat. Chci se věnovat fotbalu, myslím, že mu rozumím, že mu mám co nabídnout.


Ivan Horník je fotbalový funkcionář, nově generální manažer Viktorie Žižkov. V roce 2006 dostal za ovlivňování výsledků zápasů sedmiměsíční podmínku s pětiletou zkušební lhůtou, zákaz činnosti ve fotbale na 10 let a pokutu 900 tisíc korun. Na základě policejních odposlechů jeho rozhovorů napsal vznikla parodická divadelní hra Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? V roce 2012 mu byla polovina trestu prominuta a Horník se vrátil k fotbalu, nejdřív do Chomutova, pak k Bohemians Praha a nakonec zpět na Žižkov.

Jak jste smířený s tím, že se bude na Žižkov přece jen dívat jinýma očima?

S tím počítám, to je folklor. Fandové to takhle berou. Já si myslím, že to může ukázat jen budoucnost. Minulost se opakovat nebude, to je vyloučená věc.

Jak velký tu budete boss?

Já nejsem žádný boss, nikdy jsem nebyl. Mám na starosti sportovní úsek, to znamená áčko, farmu, mládežnický týmy. Tak, jak to bylo v minulosti. Já se na tu práci těším.

Myslím, že svět je rozdělený. Že ve fotbalovém světě mě lidé berou jako fotbalového profesionála. Ta druhá část populace mě bere na základě hry, odposlechů. S tím se musím naučit žít, minulosti se utéct nedá. Ale udělám vše proto, abych přesvědčil, prokázal kvalitu, hlavně ve fotbalovém dění.

autoři: kyk , mch
Spustit audio