Fotbal dodnes rozděluje Poštornou

16. srpen 2010
Zblízka

Komunistická klika ve městě Břeclavi versus ryzí kapitalista a sponzor poštorenského fotbalu Rudolf Baránek. To je letitý spor, který nabízí dva odlišné pohledy na minulost a současnost Tatranu Poštorná.

Kdyby Tatran Poštorná v devadesátých letech nepřenechal své postupové místo do nejvyšší soutěže pražským Bohemians, mohli jsme ho v našem seriálu o fotbalových vesnicích zařadit mezi prvoligové. Slovo vesnice už ale u Poštorné není tak docela namístě, v roce 1974 se tahle obec stala součástí Břeclavi. Následnictví klubu, který v letech 1995 až 2000 hrál druhou ligu, si dnes přivlastňují dva vůči sobě nepřátelské subjekty - spojením tří klubů vzniklý třetiligový MSK Břeclav a nově založený Tatran Poštorná. Ten hraje nejnižší soutěž ve vesničce Ladná nedaleko Břeclavi.

„Zrychlete tu hru, přidejte, proč si nenahraješ, vždyť tu máš tři volné chlapy!“ je slyšet už zdaleka. Od koho? Od Lubomíra Zvonka.

Jeho plíce to mají těžké. Současný předseda Tatranu Poštorná je zároveň trenérem týmu ze čtvrté třídy a také náruživým kuřákem. Jeho dýchací ústrojí má proto během domácího zápasu v obci Ladná dva hlavní úkoly - zvládnout přísun cigaretových zplodin a vypomoci při Zvonkově snaze dirigovat hráče.

Jsou mezi nimi na nejnižší soutěž neobyčejně šikovní jednotlivci, kteří kdysi prošli mládežnickými výběry druholigové Poštorné, nebo dokonce patřili do širšího kádru prvního týmu. Ale doba, kdy za tenhle klub trénoval a nastupoval třeba i pozdější brankář londýnského Tottenhamu Radek Černý, už je pryč.

„Zrovna jsem potkal trenéra Komňackého, který mě tam trénoval, tak jsme si zavzpomínali. V té sezóně jsme skončili třetí a měli jsme šanci hrát první ligu. Svůj postup jsme však přepustili Bohemians,“ osvědčuje dobrou paměť Černý, toho času hráč anglického druholigového QPR. Možnosti hrát nejvyšší soutěž se tehdejší majitel klubu a poštorenský rodák Rudolf Baránek dobrovolně vzdal.

Takhle se regeneruje ve IV. třídě. Hráči Poštorné po zápase

Dnes vzpomíná: „Přišel jsem za starostkou města a řekl jsem, že Tatran Poštorná postoupil do první ligy. Chtěl jsem vědět, zda nám město přispěje. Starostka povídá: To je výborné, máme skutečně radost, můžeme vám přispět 300 tisíc na rok. I když umím hrát s nejnižším rozpočtem, tolik peněz by mi stačilo přibližně na týden. Tak jsem poděkoval a odešel.“

Pohled z druhé strany barikády nabízí tehdejší břeclavský radní a předlistopadový předseda klubu František Dvořák. Ten je dodnes činný v třetiligovém MSK Břeclav, do kterého se sloučily tři břeclavské kluby včetně zaniklé původní Poštorné, jejíž hráče a mládež klub odkoupil od správce konkurzní podstaty. „Město by pomáhalo, jenže s ním byla velmi těžká spolupráce. Chtěl peníze a to, abychom se o nic jiného nestarali, že si bude dělat všechno sám.“

Bolševická parta versus odmítaný kapitalista

Je zřejmé, že Baránkova Poštorná a město Břeclav spolu příliš nevycházely, a antipatie přetrvávají i teď, kdy Baránek založil nový Tatran Poštorná, hraje zatím v nedaleké Ladné a usiluje o návrat na břeclavský stadión, což je ovšem podmíněné obměnou lidí v zastupitelstvu.

„Dnes do toho město strká odhadem 5 miliónů ročně, což zavedla ta bolševická parta, která tam je. V třetí lize jim chodí 150 diváků na zápas, Tatran jim utekl do Ladné, protože Ladná Břeclav nenávidí, v referendu se od Břeclavi odtrhla. Tam máme klid, odtamtud chci bojovat za to, abychom se vrátili na poštoranský trávník.“

Rudolf Baránek, poštorenský patriot, pražský podnikatel, fotbalový sponzor a manažer

Ten chtěl Baránek odkoupit už v roce 1992, kdy se na valné hromadě klubu dostal do jeho čela. Dosluhující předseda Dvořák byl ale proti. „Řekl jsem: Rudo, já tě znám. Budoval jsem to s lidmi, co tu jsou, a dokud já budu žít, ty z toho nedostaneš ani píď.“

Ledy se mohou začít hýbat po podzimních komunálních volbách. Pokud skončí současné vedení města, může to znamenat i revoluci na břeclavské fotbalové mapě. Rudolf Baránek má v plánu dotáhnout Poštornou nejen zpět do města, ale i z nejnižší soutěže do druhé ligy.

„Jsem o hodně chytřejší, než jsem býval. Budu to skládat postupně a uvidíme, co budou chtít lidé. V komunální politice už neudělám chybu. Oni se do druhé ligy nikdy nedostanou, nová radnice už jim nedá prachy a oni zkrachují,“ předpovídá Baránek třetiligovému MSK Břeclav nevábnou budoucnost.


Zobrazit Zblízka ve fotbalových vesnicích na větší mapě
autor: jkb
Spustit audio