Folklor bez hranic v Ostravě

3. srpen 2011

Blíží se XIV. festival městských folklorních souborů s mezinárodní účastí Follklor bez hranic Ostrava 2011.

Od pondělí do pátku 15. – 19. srpna zpříjemní obyvatelům Ostravy vystoupení folklorních souborů na pódiích v sídlištní zástavbě, na náměstích a v blízkosti nákupních center. Snahou pořadatelů je oživit letní atmosféru města, připomenout lidem jejich kořeny, aby se vytrhli ze svých všedních starostí a přímo tam, kde bydlí a pracují, se mohli setkat s tradicemi a lidovou kulturou.

Festivalové programy putují postupně městskými obvody Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Mariánské Hory a Hulváky a Ostrava-Poruba. V průběhu festivalového týdne účinkují jednotlivé soubory i v Domovech seniorů, Centru pro osoby se zdravotním postižením a ve čtvrtek bude znít „folklor bez hranic“ na kolonádě v Lázních Klimkovice. Zahajovací koncert se pořádá tradičně v pondělí v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě, kde vystoupí hostitelský soubor Hlubina spolu se zahraničními soubory. Krásnou tečku za pětidenním festivalem vytvoří v pátek večer Galakoncert všech souborů na Slezskoostravském hradě. V průběhu měsíce srpna tam bude také otevřena výstava fotografií z minulého ročníku festivalu.

Kromě folklorních souborů a muzik z Ostravy (Hlubina, Hlubinka, Holúbek, Ševčík) se festivalu zúčastní folklorní soubory Žerotín ze Strážnice, Ischias a Úsměv z Opavy, Ostravička z Frýdku-Místku a zahraniční soubory z Estonska, Francie, Polska, Ruska a Slovenska.

Informace o programu nalezneze zde.

autor: zuf
Spustit audio