Filmový kouzelník Karel Zeman má výročí. Poslal čtyři kluky do pravěku a Barona Prášila na Měsíc

Narodil se 3. listopadu roku 1910 v Ostroměři u Nové Paky, ale všichni ho máme spojeného se zlínskými filmovými ateliéry. Režiséra, animátora a výtvarníka Karla Zemana proslavily filmy jako Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď.

Cesta do pravěku, putování čtyř kluků časem, je jedním z nejpůsobivějších filmů Karla Zemana. A přitom se při natáčení ani moc nenajezdil.

„Zajímavé na tom je, že Karel Zeman točil nejdál oceán a moře – na Fryštátské přehradě. Jinak vše vznikalo ve zlínských ateliérech,“ prozrazuje jednatel zlínských filmových ateliérů Zdeněk Skaunic.

Podívejte se na ukázku, jak se čtyři kluci v Cestě do pravěku setkali s brontosaurem:

V novém Kabinetu filmové historie ve Zlíně najdeme originální makety dinosaurů z Cesty do pravěku, ale také skutečné součásti oděvu Karla Zemana – nechybí jeden hodně typický: „Je to pověstný slamák Karla Zemana, který k němu neodmyslitelně patří,“ říká Zdeněk Skaunic.

Letos na jaře dokončili specialisté digitální restaurování Barona Prášila - dalšího z filmů Karla Zemana, který je důkazem jeho poetiky a fantazie. Zlínský Kabinet filmové historie ukazuje i další kuriozitu – pracovní stůl Karla Zemana.

Věhlasný filmař se narodil před 106 lety. Zemřel 5. dubna roku 1989.

autoři: pes , jpr
Spustit audio