Film Staříci vznikal na zahradě: Mluvili jsme dikcí starých lidí, z našich výkřiků jsme vycházeli při psaní scénáře

29. červen 2019

Tento pátek začal 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Hosty Jana Pokorného přímo z festivalu jsou Martin Dušek a Ondřej Provazník, režiséři a scenáristi filmu Staříci. Je to jejich první celovečerní hraný film. Jaké byly okolnosti jeho vzniku? A jak spolupracují dva režiséři?

Film Staříci bude mít v Karlových Varech premiéru 30. června. „Doufám, že bude mít úspěch. Vnímáme to jako příležitost ukázat film českému publiku i příležitost, aby se film dostal i na zahraniční festivaly,“ říká Ondřej Provazník. „Člověk z toho má pocit události, dělají s ním rozhovory,“ vtipkuje Martin Dušek.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oznámil první zahraniční hosty 54. ročníku. Přijedou tvůrci z celého světa

Loňský 53. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

První zahraniční hvězdy odhalil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který odstartuje už 28. června. Do hlavní soutěže přivezou tvůrci deset světových premiér.

Oba režiséři prý měli role rovnoměrně rozdělené. „Pochopitelně jsme se občas přeli nebo debatovali,“ vzpomíná Dušek. „Pro nás je to tvůrčí proces, ale před herci to nebylo dobré. Z našich diskusí pak měli dojem chaosu,“ dodává Provazník. „Úzká spolupráce je komplikovaná záležitost.“

Film vznikal na zahradě Duškovy chalupy. „Chodili jsme po zahradě a mluvili dikcí staříků, kteří se chystají udělat atentát na komunistického prokurátora žijícího v ústavu pro staré lidi. Z toho, co jsme vykřikovali, jsme vycházeli, a proto snad dialogy působí živě,“ říká Dušek.

Ačkoli film není komedie, obsahuje absurdní prvky nebo křehký humor. „Kdysi jsme si definovali naši tvůrčí metodu jako mix empatie a ironie. To jsme dodrželi: ironii s pochopením vůči situaci starých lidí, kteří prožili neuvěřitelné věci a vydávají se na strastiplnou cestu.“

Podle toho také volili herce hlavních charakterů. Ztvárnili je Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. „Potřebovali jsme dva dost staré herce, kterým bychom věřili, že to byli političtí vězni, tvrdí chlápci, kteří se jen tak před něčím nezlomí a tuto odolnost si uchovají do stáří,“ popisuje Provazník. „Myslíme si, že to dopadlo velmi dobře. Oba jsou ve filmu skvělí,“ uzavírá Dušek.

Co pro tvůrce znamená žánr road movie? Co museli prostudovat, aby obsáhli kontext padesátých let? A co považují za důležité poselství svého filmu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný ,
Spustit audio