Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oznámil první zahraniční hosty 54. ročníku. Přijedou tvůrci z celého světa

29. květen 2019 10:00

První zahraniční hvězdy odhalil Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který odstartuje už 28. června. Do hlavní soutěže přivezou tvůrci deset světových premiér.

K velmi očekáváným premiérám letošního ročníku například patří novinka od čínského režiséra Zhai Yixianga s názvem Portrét mozaikou. Za ním stojí úspěšná produkce, která má za sebou třeba čtyři roky starý filmový hit Kaili Blues. Po sedmi letech se do Karlových Varů vrací také jeden z nejúspěšnějších německých tvůrců současnosti - režisér Jan Ole Gerster. Představí tu komorní, psychologický film s názvem Lara.

Mezi světovými premiérami bude letos chybět český snímek. Po loňském úspěchu filmu Všechno bude režiséra Olma Omerzu mají letos čeští tvůrci pauzu a podílí se pouze koprodukčně na slovenském snímku Nech je svetlo/Budiž světlo od režiséra Marko Škopa. Světovou premiéru bude mít mimo jiné televizní projekt Ivana Zachariáše Bez vědomí. Ten je ale mimo hlavní soutěž, právě protože je televizní.

Stejně jako většina letošních kulturních událostí bude i karlovarský festival připomínat třicetileté výročí od sametové revoluce. Po loňském úspěšném Projektu 68 naváže programově i Český rozhlas, který si pro 54. ročník festivalu připravil na 1. července Den s Českým rozhlasem, který bude zahrnovat koncertní program v Poštovním dvoře. Tam připomene výročí pádu komunismu koncert spousty hvězd, který završí vystoupení Anety Langerové.

Další zahraniční hosty oznámí organizátoři zhruba za dva týdny.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio