Fiala, Vondráček, Rakušan, Okamura. Jak chtějí řešit situaci kolem zdravotního stavu prezidenta?

19. říjen 2021

Jak politici hodnotí závažnost informace pražské Ústřední vojenské nemocnice o stavu prezidenta Miloše Zemana? Jak přesně by mělo probíhat rozhodování parlamentu o tom, že prezident nemůže vykonávat svůj úřad? Kdo a za jakých okolností by prezidentovi pravomoci mohl vrátit? A zkomplikuje stav Miloše Zemana jednání o obsazení šéfa sněmovny? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu a Plusu věnovaný zdravotnímu stavu prezidenta.

„Dnes v 10.00 se sejde senátní komise pro Ústavu a tam se celá záležitost bude diskutovat a bude se zvažovat další postup. Důvody pro to, aby se článek 66 Ústavy aktivoval, jsou velice jasné a mají velkou váhu,“ myslí si místopředseda Senátu Jiří Růžička z klubu Starostů. Současně však zdůrazňuje, že jde o rozhodnutí obou komor, přičemž sněmovna ještě není ustavena.

„Předseda Senátu také na 14.00 svolal jednání se všemi předsedy politických stran, které budou v nové sněmovně zastoupeny,“ doplňuje Růžička. Na setkání senátoři podle něj chtějí zástupcům sněmovních stran předložit dopis, který Ústřední vojenská nemocnice poslala předsedovi Senátu.

Je třeba postupovat ve shodě

„Dostáváme se na pole Ústavy, které je nevyzkoušené, musíme postupovat velmi opatrně, rozumně a napříč politickým spektrem,“ konstatuje předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala. Tato země si nemůže dovolit, abychom v takto důležité věci nepostupovali v alespoň rámcovém souladu.“ Politici mají čas na vyhodnocení situace minimálně do 8. listopadu, kdy se má poprvé sejít nová Poslanecká sněmovna.

Ve shodu napříč politickým spektrem doufá také předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. „Neřešíme odvolání pana prezidenta Zemana, zbavení funkce pana prezidenta, ale poprvé v historii řešíme situaci, kdy prezident objektivně není v této době schopen vykonávat svou funkci. Může se stát, že za měsíc to bude jinak,“ říká. 

Mynář mě měl informovat

„Stanovisko nemocnice má tři části. Pro mě je nejdůležitější třetí část, kde se říkalo, že tuto informaci měl pan kancléř k dispozici ještě před schůzkou se mnou,“ pozastavuje se Radek Vondráček z ANO. „Měl jsem o tom být informován. Zřejmě bych pana prezidenta i tak navštívil, ale byla by to návštěva čistě přátelská,“ dodává s tím, že má v plánu kancléři Mynářovi zavolat a na okolnosti návštěvy u prezidenta v nemocnic se ho zeptat.

Hosty Tomáše Pancíře byli:

  • Jiří Růžička, místopředseda Senátu (za TOP09 + STAN);
  • Aleš Gerloch, profesor ústavního práva a vedoucí Katedry ústavního práva na PF UK;
  • Radek Vondráček, předseda Poslanecké sněmovny (ANO);
  • Tomio Okamura, předseda SPD, místopředseda Poslanecké sněmovny;
  • Petr Fiala, předseda ODS, kandidát na premiéra a lídr koalice SPOLU;
  • Vít Rakušan, předseda, hnutí STAN.
autoři: Tomáš Pancíř , and
Spustit audio