Festival Khamoro není jen o romské kultuře. Dotýká se i aktuálních společenských témat

27. květen 2024

26. ročník světového romského festivalu Khamoro nabídne bohatý program. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty tradiční jazzové i klasické hudby. Dále bude divadlo, gastronomická show, dětský den a promítání dokumentárního filmu o spisovatelce Iloně Ferkové.

Program 26. ročníku festivalu Khamoro

Mluvčí festivalu Khamoro Claudie Laburdová odhaluje program prvních dnů festivalu. Ve středu 29. května se mohou milovníci klasické hudby těšit na vystoupení kapely Lavutari di Praga a zpěvačky Eriky Novákové.

„Koncert v Jeruzalémské synagoze přinese klasickou hudbu s moderními prvky a romskými rytmy, což se na první pohled může zdát neslučitelné, ale houslový virtuóz Ivan Herák nás přesvědčí, že to jde.”

Tradiční romská hudba, která je součástí festivalu od jeho počátku, nebude chybět. Na pódiu se představí uznávaní hudebníci z České republiky i ze zahraničí. 

„Ve čtvrtek uvidíme kapely Ame Roma z Litvy či Portugalce Ciganos D'Ouro. Z ČR to bude Cimbálovka Erika Holuba, což je klasika, určitě zazní tradiční lidovky z Čech i z Moravy.”

„V pátek se představí Barcelona Flamenco Ballet ze Španělska, Khamoro Budapest Band z Maďarska a Kadrievi Orkestar z Makedonie.”

Festival návštěvníkům nabídne také řadu doprovodných akcí, včetně gastronomické show Pavla Berkyho.

„V rámci doprovodného programu bych ráda pozvala na divadelné představení slovenského Národního divadla Budete mať luft!, které se odehrává v roce 1928 v jedné západoslovenské vesničce. Ta byla částečně vypálená, proto jde o těžké téma, které ale stojí za zhlédnutí. Dále máme na programu promítání dokumentárního filmu o Ireně Ferkové Ráda se směju, ráda si vymýšlím. A neměli bychom zapomenout na defilé v pátek ve 12 hodin a na Pavla Berkyho, který v sobotu na Náplavce uvaří.”

Festival Khamoro má na paměti i ty nejmenší. Páteční program plný zábavy v parku Portheimka bude určen právě jim.

„Děti se mohou tradičně těšit na dřevěný kolotoč od Matěje Holuba.”

Laburdová zdůrazňuje, že festival Khamoro není jen o romské kultuře - dotýká se i aktuálních společenských témat.

„Letos máme i několik neveřejných akcí, například debatu o vzdělávání studentů středních a vysokých škol, kterou ve spolupráci s námi pořádá Romea. Patří sem i promítání filmu Carmen, který pojednává o jedné z feministek, která se zasazuje o zvyšování postavení nejenom romských žen ve Španělsku.”

„Na festival chodí kromě Romů i neromové, včetně cizinců, kteří v ČR žijí. Oceňujeme to, protože smyslem Khamora je propojovat. Slunce svítí pro každého.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.