Exředitel DPP Martin Dvořák si bude stěžovat kvůli svému obvinění

28. únor 2013

Bývalý ředitel DPP Martin Dvořák si podá stížnost proti obvinění protikorupční policie. Ta ho chce stíhat kvůli zakázce pro firmu Cross Point, která prodávala jízdenky pro pražskou MHD. Spolu s Dvořákem čelí obvinění exředitel úseku služeb DP Tomáš Petana, jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc a bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner. Policie je viní z porušování zákona při správě cizího majetku a pletichy při zadání veřejné zakázky.

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák byl, jak řekl Radiožurnálu, obviněním překvapený. Prý mu přišlo naprosto nečekaně. Zakázka pro firmu Cross Point prý byla v pořádku.

„Musím zdůraznit, že DP nejenže má stanovisko auditora KPMG, které jasně říká, že není žádná škoda, ale má i právní analýzy, které jasně zdokumentovaly, že všechny kroky a všechna výběrová řízení byla naprosto dle zákona a nedošlo k žádnému porušení a k žádným škodám. To je opravdu mediální mystifikace. Došlo k tomu, že došlo k naprosté změně rozsahu služeb. A tom nikdo nemluví,“ uvedl.

Martin Dvořák poukázal i na načasování sdělení obvinění, které přišlo den před jednáním zastupitelstva hlavního města Prahy, kde se řešila stavba tunelu Blanka. Podle něj tím chtělo současné vedení Prahy odvést pozornost od svých problémů. Martin Dvořák navíc dodal, že si proti obvinění podá stížnost.

David Ondráčka z Transparency International, která se spornými smlouvami z dopravního podniku zabývala, odmítá jak Dvořákův argument o načasování obvinění, tak to, že zakázka podražila kvůli lepším službám.

„Rozšíření služeb, které tam bylo deklarováno, naprosto neodpovídalo neadekvátnímu navýšení ceny, které bylo více než trojnásobné. A to si myslím, že je podstata konkrétní kauzy. Argument pana Dvořáka, že je to nějak zmanipulováno nebo špatně načasováno, tomu opravdu nerozumím. Nevím, co pan Dvořák čekal, když to nečekal, že mu to všechno projde a kauza spadne pod stůl? Tomu opravdu nerozumím,“ zdůraznil.

Firma Cross Point měnila vlastníky

V červnu 2007 nově založenou firmu kupuje společnost Intras Consulting, kterou má vlastnit Pavel Švarc a ten se zároveň stává jednatelem Cross Pointu. V září stejného roku Dopravní podnik vypisuje tendr na prodej kuponů a tato firma bez zkušeností ho zkraje roku 2008 jako jediný účastník vyhrává. Hned v únoru se pak vlastníkem firmy Gross Point stává kyperská firma.

Ve složitém pavouku se pak firma Cross Point začíná přes ostatní firmy napojovat na jména spojená s advokátní kanceláří Šachta a partners, dnes MSB legal. A tyto firmy vždy měly co do činění s dopravním podnikem, ať už šlo o prodej SMS jízdenek nebo i samotný tisk jízdenek, kdy měla provize z výroby každé jízdenky odcházet na jednu z kyperských firem. Nebo o předražené promítačky v metru.

Firmu tehdy z části vlastnila firma z britských panenských ostrovů, která také figuruje v pavouku, a ta byla napojená na společnosti, které podle auditu advokáta Václava Lásky půjčovaly peníze matce Martina Dvořáka.

Firmě Cross Point podle advokáta Lásky Dopravní podnik zaplatil od roku 2008 celkem víc než půl miliardy korun. Při pohledu na sumu, se kterou Gross Point vyhrála zakázku, je to o 150 milionů více.

Dopravní podnik smlouvu firmě Gross Point vypověděl loni v září. Je tam roční výpovědní lhůta a nyní se tak připravuje tendr, aby prodejní místa mohl od letošního podzimu provozovat někdo jiný.

autoři: vma , psp , bre
Spustit audio