Expedice za dovolenou

31. červenec 2021

Dovolená byla odvozena od slova „dovolit si“, což znamená, že bychom se v tomto čase, který si sami určujeme k rekreaci a regenerace těla i mysli měli chovat zcela jinak, než v běžném pracovním rytmu.

Měli bychom opustit svou sociální bublinu a stýkat se s novými lidmi, navštěvovat nepoznaná místa, změnit režim a věnovat se činnostem, na které během roku nemáme čas.

Jaká je ideální délka dovolené, jaký dopad má naši psychiku a jak to udělat, abychom po ní byli skutečně odpočatí? Do jaké míry ovlivňují způsob trávení dovolených naše návyky z dětství, jak na dovolených měníme své chování a jak se na ní podepsala pandemie koronaviru? Jak trávili volný čas naši předkové v 18. a 19. století a kdy se slovo dovolená objevilo v našem slovníku?

O tom všem v Expedici, kterou povedou neurovědec a psycholog doc. RNDr. Petr Bob Ph.D. z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu 1. Lékařské fakulty UK, historik PhDr. Václav Michalička Ph.D. z Muzea Novojičínska a Mgr. Zdeněk Hamřík Ph.D., vedoucí Katedry rekreologie Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Spustit audio

Související