Evropská liga: Atraktivní fotbalové duely na Radiožurnálu

21. únor 2013
S mikrofonem za fotbalem

Evropská liga je pro naše fanoušky velkým lákadlem. Není divu – vždyť Sparta míří na slavný londýnský Stamford Bridge a v Plzni se představí italská Neapol. Jak na evropské půdě oba české týmy uspějí, můžete poslouchat i při odvetných zápasech ve čtvrtek 21. února na Radiožurnálu. Půjde o hodně!

Z utkání, která začínají ve 21 hodin, odvysílá Radiožurnál druhý poločas. Ve Štruncových sadech usednou za mikrofon Jaroslav Plašil a Michal Jurman. Z Londýna bude čerstvé informace přinášet Jan Kaliba. Podle aktuálního stavu na trávníku si budou předávat slovo a posluchačům tak zprostředkují autentickou atmosféru a hlavně stav utkání na obou stadiónech současně.

Sparta Čecha nepřekvapila

O úvodní zápas duelu s Chelsea na pražské Letné byl mezi fanoušky velký zájem. „Sparta dostala vůbec nejtěžšího možného soupeře, obhájce titulu z Ligy mistrů, který jako první tým ve fotbalové historii nepostoupil v následném ročníku do jarní vyřazovací fáze a musí se tedy spokojit s účastí v Evropské lize,“ říkal k zápasu Michal Jurman.

Hlavním tahákem střetnutí byl gólman Petr Čech. „Petr čekal dvanáct let na to, až se bude moci ve fotbalové Evropě postavit proti některému z českých klubů a ve Spartě navíc hrál. Když už se to skoro podařilo, hatila mu start zlomenina malíčku na levé ruce,“ připomíná reportér. Čech utkání nakonec stihl a úspěšně vychytal všechny pokusy Letenských.

Atmosféra v Londýně bude elektrizující

Komentátor Jan Kaliba, který se posluchačům ozve při odvetném utkání z Londýna, je zvědavý, jak fanoušci Chelsea k zápasu se Spartou přistoupí. „Přece jen jsou v posledních letech zvyklí na věhlasnější evropské soupeře a z loňska zmlsaní postupem až do finále Ligy mistrů.“

I na stadiónu Stamford Bridge je třeba hostující fandy raději oddělit koridory

A jaká bude podle něj v Londýně atmosféra? „Fotbal je v Anglii sázka na jistotu, takže čekám prostředí kultivované a elektrizující,“ říká zkušený komentátor, který doufá, že půjde o napínavý zážitek s otevřeným koncem. „Není většího utrpení než komentovat jednoznačné a rozhodnuté utkání. Snad bude Sparta ve hře o postup do posledních minut.“

Plzeňští nakročili k postupu

Komentátor Jaroslav Plašil pro posluchače Radiožurnálu sledoval představení Plzně v Neapoli, městě s významnou fotbalovou historií, v němž kdysi hrával i slavný Diego Armando Maradona. „Příliš bouřlivou atmosféru z vlastní zkušenosti s podobnými zápasy neočekávám, Italové mnohem výš staví domácí ligu a Ligu mistrů,“ říkal před zápasem, který nakonec Viktoria vyhrála 3:0.

Plzeň do zápasu nastoupila po zimní přestávce jen s několika přípravnými zápasy „v zádech“. „Bude zajímavé sledovat, jak se podaří vstup do nového klubu největší zimní posile Západočechů Teclovi i to, zda si udrží svůj vysoký standard kapitán a nejzkušenější hráč týmu Pavel Horváth,“ úspěšně před utkáním odhadoval Jaroslav Plašil hlavní postavy pozdějšího nečekaného úspěchu Viktorie. Při odvetném utkání v Plzni se podělí o reportážní mikrofon s kolegou Michalem Jurmanem a oba věří, že domácí tým oslabeného soupeře nepodcení a svůj náskok promění v postup do další fáze Evropské ligy.

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jkr , anr
Spustit audio

Více z pořadu