Evangelium podle Beatles

7. leden 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Populární skupina Beatles je už pomalu půl století předmětem zájmu nejenom milovníků rockové hudby, ale i nejrůznějších odborníků na kulturu a změny ve společnosti. Stala se fenoménem, který do značné míry charakterizuje generaci dnešních šedesátníků na Západě. V Americe jsou to takzvaní baby-boomers - silné ročníky, jež po 2. světové válce - a především v šedesátých letech minulého století - zcela změnily společenskou atmosféru a do jisté míry i hodnotový systém.

Před Vánoci vyšlo další CD skupiny Beatles, na kterém jsou staré, notoricky známé písně v nových šatech. Za celým projektem stál Giles Martin, syn slavného producenta skupiny George Martina. Zadání firmy EMI znělo tak, že se nesmí použít nic kromě nahrávek Beatles. To, co vzniklo, je ukázka ohromných možností počítačů.

V souvislosti s Beatles stojí ale za zmínku i kniha, která vyšla v Británii. Jmenuje se "Evangelium podle Beatles" a jejím autorem je známý křesťanský novinář a spisovatel Steve Turner, od něhož u nás vyšly knihy jako "Touha po nebi" nebo životopis amerického spisovatele Kerouaca. Evangeliem podle Beatles se zabývá na svých internetových stránkách křesťanský magazín Christianity Today.

Článek se jmenuje "Duchovní putování Beatles" a Turnerova kniha je v něm hodnocena velmi vysoko. Jde v ní o hodnocení duchovních experimentů Beatles jako skupinyi jejích jednotlivých členů. Je v ní něco z dějin kultury, z komparativní religionistiky a psychologického pohledu dovnitř. A co je důležité, evangelium podle Beatles není zakotveno v jejich konformitě vůči nějakému krédu, ale v jejich touze po transcendentnu.

Kniha začíná bouří z roku 1966, kterou vyvolala známá věta Johna Lennona o tom, že Beatles jsou populárnější než Ježíš Kristus. Tato věta byla samozřejmě zcela špatně interpretována. Zazněla během amerického turné skupiny. Steve Turner přirovnává slavnou čtyřku k šamanským vypravěčům příběhů, kteří sdělovali svoje duchovní zážitky obecenstvu, jež bylo ve víru politických, kulturních, filosofických a náboženských změn.

Autor se ovšem moudře vyhnul pokušení připsat Beatles nějaké spojení s křesťanskými myšlenkami, a to přesto, že zpívali o svobodě, míru a jednotě. V centru pozornosti jsou naopak experimenty členů skupiny s drogami a hlavně s východním náboženstvím. Mimochodem, kniha obsahuje zcela nové rozhovory a materiál, který doposud nebyl nikdy zveřejněn.

Takže: jak vidí Steve Turner skupinu s odstupem času? Říká, že Beatles byli skeptičtí - a někdy dokonce odmítaví k církvi. Nicméně některé z hlavních věcí, v něž věřili - láska, mír, naděje, pravda, svoboda, poctivost či transcendence - byly v jejich případě sekularizovanou verzí klasického křesťanského učení.

autor: Daniel Raus
Spustit audio